„Imamo srce da podržimo srce koje posustaje“ naziv je akcije koju su pokrenuli lokalna vlast i uprava Opšte bolnice Užice, tokom koje bi trebalo da se prikupi oko 450.000 evra za kupovinu opreme za kardiohiruršku salu u užičkoj bolnici.

Tim povodom je u svečanoj sali Skupštine grada u utorak priređeno Donatorsko veče kome su se odazvali privrednici, predstavnici Višegrada i drugi gosti, koji su donirali 102.560 evra i 4.033.000 dinara.

– Veoma sam srećna što su se humani ljudi odazvali našoj akciji. Svima se zahvaljujem i nadam se da ćemo uspeti da ostvarimo naš cilj. Novac se i dalje može uplaćivati, a formulari za donacije postoje u Opštoj bolnici i gradskoj upravi. Prikupljena sredstva prosleđujemo Fondaciji princeze Katarine, preko koje ćemo kupiti opremu i na taj način bićemo oslobođeni plaćanja poreza – objasnila je dr Jelena Raković Radivojević, direktorka Opšte bolnice Užice, koja je i sama donirala iznos od 200.000 dinara.

Istakavši da je Užicu i Zlatiborskom okrugu sa oko 300.000 stanovnika takva sala više nego potrebna, direktorka je navela da se godišnje više od 300 kardiovaskularnih pacijenata iz tog okruga upućuje na lečenje u Klinički centar Srbije i druge ustanove.

Uz postojeća odeljenja kardiologije i vaskularne hirurgije, kao i pejsmejker centar, koji uspešno radi već pet godina, i angiosalu, koja je otvorena 2011. godine i u kojoj je obavljeno 1.500 koronarnih procedura, te službe za anesteziju, buduća kardiohirurška sala omogućiće stvaranje kardiovaskularnog centra u užičkoj bolnici. Time će se značajno poboljšati dijagnostika i lečenje pacijenata iz Zlatiborskog okruga, biće smanjene liste čekanja, a značajne uštede ostvariće ta ustanova, Republički fond za zdravstveno osiguranje, pacijenti i njihove porodice.

– Vremenom bi trebalo da se proširi paleta operativnih zahvata. Najpre bi trebalo da se zbrinjavaju najurgentnija stanja, poput rupture abdominalne aneurizme, disekcije abdominalne aorte, hirurškog lečenja koronarnih krvnih sudova, korišćenja različitih metoda miokardne protekcije, hirurškog lečenja mehaničkih komplikacija infarkta miokarda, kao i zamene jedne ili više srčanih valvula – istakla je dr Raković Radivojević.

Gradonačelnik Saša Milošević, koji je bio domaćin donatorske večeri, saopštio je da će se otvaranjem kardiohirurške sale u užičkoj bolnici spasiti mnogi životi.

Donatori

Najveća donacija stigla je od gradilišta užičkog preduzeća Putevi u Rusiji, filijala u Sočiji, a među donatorima su Dunav osiguranje, Metalmont, MPP Jedinstvo, Koperkom, Onix, Sirogojno-kompani, Fluks, Elektrotermija, Perfom, SZR Pop-alati, Potens- perforacija Požega, Livnica Požega, ABC proizvod, Impol Seval, Valjaonica bakra, Marking, Inos-sinma, SZTR Dobro jutro, Dečje odmaralište Zlatibor, Fruit kompani, Trgoagent, Korun holding, Opština Višegrad, kao i mnogi građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari