Potresna priča iz Šapca: Da li konji u vlasništvu grada umiru od gladi? 1Izgladneli konji na Šabačkom hipodromu Foto: Podrinske

Konji u štalama na Šabačkom hipodromu, koje je grad dobio na poklon, nalaze se u veoma lošem stanju. Direktor KK „Džokej klub Šabac“, u čijoj su nadležnosti, tvrdi da je novo rukovodstovo preuzelo hipodrom sredinom aprila prošle godine, ali je primopredaja pet konja, obavljena tek u januaru ove godine,

Prema saznanjima do kojih je došao Danas, kobile koje se nalaze u vlasništvu grada Šapca su gladne, piju prljavu vodu i spavaju na betonu.

Kako saznajemo, jedna kobila je izgubila bitku za život, a nakon ždrebljenja je uginulo i njeno ždrebe.

Gradu Šapcu poklonjeno je pet konja, a od preostala četiri, životno je ugrožena “Roman Province”, koju je Šabac dobio od porodice Serdar, kao i kobila “Tiger Lady”, poklon štala „Antilop“.

Rečeno nam je da se radu o punokrvnim kobilama, sa pedigreom koje su do prošle godine bile u treningu.

Jedna od njih se čak i takmičila u maju 2021. godine, druga je pobednica trke u Budimpešti.

Potresne fotografije i snimke sa Šabačkog hipodroma prve su, proteklog vikenda, objavile “Podrinske” novine iz Šapca.

Potresna priča iz Šapca: Da li konji u vlasništvu grada umiru od gladi? 5
Foto: „Podrinske“

“Kobile su u jako lošem stanju. Prilično su mršave, nemaju baš snage, mnogo su gladne, prljave, vide im se kosti”, potvrdila je za Danas Isidora Kovačević, glavna i odgovorna urednica.

“Neke kobile imaju i otvorene rane na kolenima prednjih nogu zato što nemaju sena u boksovima i leže i spavaju na betonu. I kopita su im u lošem stanju, imaju dijareju jer je voda koju piju prljava”, rekla je Kovačević za Danas.

Na fotografijama se može videti vidi da je ulaz u štalu zatrpan slamom sa izmetom, koja je tu nabacana nakon čišćenja.

Ograda oko mesta gde životinje napolju borave je oštećena, pa postoji opasnost da se provuku kroz ogradu i izađu na prometnu ulicu, kaže naš izvor.

Hipodromska letnja štala tkz. Lauf štala, gde su se konji ranije sklanjali tokom lenjih vrućina, sada je urušena, a građevinski materijal se nalazi svuda kuda se konji kreću, zbog čega je moguće da dođe do povreda ukoliko stanu na delove crepa, cigle ili daske.

Odgovornost za konje snosi Konjički klub „Džokej klub Šabac“, s obzirom na to da su kobile poklon gradu i da se nalaze na hipodromu kojim Klub upravlja.

Na čelu KK “Džokej klub Šabac” nalazi se dr Aleksandar Peranović, inače funkcioner Srpske napredne stranke i bivši narodni poslanik.

Osim što je direktor Konjičkog kluba, on je i direktor Fonda PIO Šabac.

Peranović za Danas izjavio da kobila “In Dilajt” prilikom ždrebljenja, 10. marta ove godine nije uginula zbog nemara i neuhrajnjenosti, već zbog povreda u stomaku i obilnog krvarenja.

– Veterinar je tom prilikom konstatovao da “ je pozicija ždrebeta bila takva da mu nije dozvoljavala da izađe iz porođajnih puteva u predelu karlice, pri čemu je došlo do povrede kičme i njgovog uginuća – objasnio je Peraniović u svom mejlu.

Potresna priča iz Šapca: Da li konji u vlasništvu grada umiru od gladi? 12
Aleksandar Peranović, direktor KK „Džokej Šabac“

“Ističem da je novo rukovodstovo “Džokej kluba Šabac” preuzelo hipodrom sredinom aprila prošle godine, ali je primopredaja pet konja u vlasništvu grada obavljena tek u januaru ove godine, pošto se čovek koji je “brinuo” o njima pozvao na rokove iz ugovora sa bivšim lokalnim vlastima”.

Ostajemo, međutim, uskraćeni za informaciju ko je čovek koji se “brinuo” o konjima, kao i kakva je sadržina ugovora na koji se Peranović poziva.

On je rekao da kobile koje je klub preuzeo u januaru nisu bile u dobrom stanju, i tvrdi da je jedna od njih čija se slika “vrti” po društvenim mrežama, još prilikom uvoza iz Engleske imala mišićnu insuficjenciju, koja je vremenom prešla u mišićnu distrofiju.

“Životinja je zbog toga mršava i teško se kreće”, objašnjava Peranović.

“Inače, na šabačkom hipodromu u odgoju i treningu nalazi se 150 konja različitih vlasnika, ne samo iz naših krajeva i Srbije, već i više evropskih zemalja. Šabac je, bez sumnje, najveći trening centar u regionu, i zaista nema smisla bacati ljagu na rad ljudi koj se trude da to bude što kvalitetnije i masovnije”, rekao je između ostalog Peranović.

Osim što smo dobili informaciju da o 150 konja njihovi vlasnici dobro brinu, ostali smo uskraćeni za objašnjene zašto i grad Šabac o svojim konjima ne brine na sličan način.

Javnost je ostala uskraćena i za odgovor da li su u budžetu grada predviđena sredstva za nabavku hrane za ove konje.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari