"Kad je teško - javnost": Kako je pritisak javnosti doveo do povlačenja nekih zakona i njihovih spornih odredbi 1foto Miroslav Dragojević Danas

Da pritisak javnosti ipak može da dovede do nekih promena i spreči usvajanje po društvo štetnih zakona, najbolje pokazuje povlačenje spornih odredbi Zakona o elektronskim medijima koje je Vlada Srbije, bez znanja članova radne grupe, pred samo usvajanje ubacila u tekst nacrta.

Krajem prošle godine, Vlada Srbije je, takođe, uz pritisak javnosti povukla nacrt zakona o policiji kojim se, između ostalog, uvodi sistem video-nadzora za automatsko prepoznavanje lica.

Pod pritiskom javnosti, Vlada Srbije donela je odluku o prekidu saradnje sa međunarodnom rudarskom kompanijom „Rio Tinto“.

“Poništeni su svi upravni akti vezani za ‘Rio Tinto’, odnosno (ćerkom firmom) ‘Rio Sava’, sve dozvole, odluke, rešenja. Ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta, i stavili tačku na ‘Rio Tinto’ u Republici Srbiji”, izjavila je premijerka Ana Brnabić, posle sednice Vlade Srbije 20. januara prošle godine.

Rodoljub Šabić, advokat i član Komisije za žalbu Saveta za štampu, kaže za Danas da vest o povlačenju ekstremno spornih odredbi iz nacrta zakona o elektronskim medijima zvuči dobro, “koliko toliko ohrabrujuće”.

– Ipak, mislim da treba sačekati sa radovanjem dok to ne bude sasvim izvesno. Iskustva govore da pregovori s Vladom Srbije uvek podrazumevaju moguća neprijatna iznenađenja a da obećanja i garancije koja ona daje imaju krajnje relativnu vrednost. Uostalom i sporne odredbe su se u nacrtu zakona pojavile iznenada,”preko noći” i mimo onog što je u kontinuitetu dogovoreno – ističe Šabić.

On dodaje da u konkretnim uslovima Vlada više nema prostora za nove pokušaje manipulacije i da će ipak odustati od spornih rešenja.

– Primeri koje navodite i neki drugi poput zakona o vodama i zakona o eksproprijaciji govore da jak, pogotovo organizovan pritisak javnosti može da da rezultate. Ne zato što Vlada demokratski poštuje mišljenje javnosti, jer je više puta pokazala spremnost da potpuno ignoriše i opštu i stručnu javnost ne sprovodeći javne rasprave o zakonima čak ni onda kad su obavezne kao što upravo radi sa “lex specialisom” za Ekspo, već iz taktičkih razloga – navodi Šabić.

Prema njegovim rečima, pritisak javnosti Vlada uglavnom uvažava u politički delikatnim situacijama, npr. pred izbore, kao što je bilo u pomenutim slučajevima, kao što je i sad.

– Važno je da javnost što češćim reagovanjem na loše i štetne predloge nauči Vladu da poštovanje javnih interesa nije stvar dobre volje nego obaveze – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, treba potcenjivati ni spoljni uticaj, kao što je u vezi medijskih zakona posredovao OEBS.

– Naša vlast mu je generalno podložna, nekada i preko granica servilnosti. U trenutnoj situaciji u kojoj je nakon događaja u Banjskoj spoljnopolitička pozicija naše vlasti drastično pogoršana, moraće, makar i nevoljno dodatno da vodi računa o impulsima koji stižu iz međunarodne zajednice – zaključuje Šabić.

Zamenica predsednika DS Dragana Rakić ocenjuje za Danas da aktuelna vlast stalno pokušava u turbulentnim trenucima da progura neke od spornih zakona koristeći zaokupljenost javnosti drugim temama.

– To je bio slučaj sa najnovijim zakonima o elektronskim medijima, tako je bilo i letos kada su pokušali da proguraju nov Zakon o državljanstvu, gde je najbitnija novina bila da se državljanstvo Srbije može dobiti za samo godinu dana, umesto dosadašnjih 10 godina. Tad je Evropska komisija brzo i oštro reagovala, jer je u tom zakonu videla pretnju po bezbednost za države članice Evropske unije, pa je izvršila pritisak na Vladu i sporni zakon je povučen – navodi Rakić.

Ona podseća da je usled velikog pritiska domaće javnosti, vlast odustala od donošenja novog Zakona o policiji i saradnji sa firmom Rio Tinto.

– Dakle, ukoliko je pritisak domaće javnosti dovoljno jak ili ukoliko EU ima sopstvene interese da stopira neke zakone koje predlaže odlazeća Vlada, ti zakoni će biti sprečeni. To nam govori dve stvari: da Vučićev režim donosi isključivo zakone koji nisu u javnom interesu, nego u interesu uske klike na vlasti, te zbog toga izazivaju oštre reakcije i domaće i strane javnosti i drugo – da ukoliko se svi ujedinimo i ustanemo u odbranu javnog interesa, i građani, i opozicija, i civilni sektor, i javne ličnosti, i svaki pojedinac, imaćemo moć da smenimo vlast, a ne samo da stopiramo pojedinačne zakone – zaključuje Rakić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari