Povređen Zakon o zabrani diskriminacije kod imenovanja v.d. direktora novopazarske škole 1Foto: Senad Župljanin

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje o izboru v.d. direktora u novopazarskoj OŠ „Avdo Međedović“ u februaru prošle godine.

Napisala je da je Ministarstvo prosvete, propuštanjem da pribavi mišljenje bošnjačkog nacionalnog saveta u postupku imenovanja v.d direktora te škole, povredilo član 24. Zakona o zabrani diskriminacije.

Preporučila je nadležnom ministarstvu, da na osnovu odredaba tog zakona „ubuduće u postupku imenovanja direktora na konkursu u ovoj školi zatraži mišljenje nacionalnog saveta“.

Konkurs za izbor direktora te novopazarske osnovne škole raspisivan je dva puta,, u razmaku od samo par meseci. Drugi konkurs je raspisan u januaru prošle godine i početkom februara Nastavničko veće je tajnim glasanjem većinsku podršku dalo Zahiru Gudževiću, koji je, nakon toga, dobio i jednoglasnu podršlku Školskog odbora.

Tadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević nije uvažio ta mišljenja i za vd direktora imenovao je Safeta Smailovića, koji nije učestvovao na konkursu, niti je zaposlen u toj školi. Ta odluka je izazvala burna negodovanja dela zaposlenih,koji su prvog radnog dana u drugom polugođu blokirali ulaz u školu i dvorište. Škola je bila nekoliko dana bez nastave, a onda su časovi trajali po pola sata. Jedan deo nastavnika bio je u učionicama, ali bez predavanja, Iza kapija škole bili su zaposleni, predvošeni tada već penzionisanim direktorom, a ispred, kako su tvrdili, roditelji učenika. Ulaz nije dozvoljen ni prosvetnoj inspektorki Svetlani Filipović, ni predstavnicima Školske uprave u ovom gradu, pa je obavljen ikancelarijski inspekcijski nadzor.Konstatovano je da je Školski odbor napravio niz propusta i Filipović je predložila ministru prosvete da raspusti to telo.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) je pažljivo pratilo šta se događa u OŠ „Avdo Međedović“, jer je proglašena nacionalnom institucijom od posebnog značaja za obrazovanje na bosanskom jeziku.

Ministar Šarčević je optužen da je prekršio zakon i da svojom odlukom nanosi štetu deci koja se obrazuju na svom maternjem bosabnskom jeziku. Zbog svega, BNV je pokrenulo postupak pred Upravnim sudom i kod Zaštitnika građana i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti radi „zaštite Ustavom i zakonom zagarantovanih prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku“.

U današnjem saopštenju, bošnjački nacionalni savet je ocenio da je mišljenje poverenice Jankvić potvrda da „Ministarstvo prosvete drsko diskriminiše Bošnjake i BNV selektivno primenjujući odredbe Ustava i zakona“.

Zainteresovane strane za direktorsku funkciju međusobno su se optuživale za politizaciju. Od osnivanja škoe pre 14 godina,kadrovanje je vodila SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i sve do prošle godine direktor škole bio je kadar te partije.

Njegovim odlaskom u penziju, za vršioca dužnosti postavljen je Safet Smailović, član Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari