Na lokaciji Žilivode kod Obilića, gde se traga za masovnom grobnicom u kojoj se nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba – 12 rudara i 14 drugih civila, od subote bukti požar, potvrđeno je Danasu u Prištini. Izvori našeg lista tvrde da niko od nadležnih kosovskih vlasti i međunarodnih misija nije ništa preduzeo da se požar ugasi.


Irina Gudeljević, portaparolka Euleksa, nije mogla da kaže za naš list kada je požar počeo. Ona napominje da „vatrogasci pokušavaju da kontrolišu vatru i da su iskopavanja prekinuta“, kao i da će čim požar bude ugašen, Euleks pokrenuti istragu o ovom slučaju. U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista, požar još nije bio lokalizovan, jer situaciju pogoršava sastav tla u kome ima drvenog uglja. Milorad Trifunović, predsednik udruženja „Porodica kidnapovanih i nestalih na KiM“, takođe kaže da je požar izbio u subotu, a da su vatrogasci na teren izašli tek juče, prenosi Radio KiM iz Čaglavice. SNV severnog KiM saopštilo je juče da su „u selu Žilivode Albanci, da bi se osujetili započeto iskopavanje posmrtnih ostataka zlosrećnih Srba, u subotu ubacili u jame – divlje ugljenokope na privatnim imanjima, velike količine benzinom natopljenih krpa i zapalili ih“. U saopštenju se optužuju „albanske vlasti, Kfor i Euleks da nisu razmišljali da u Žilivode blagovremeno upute vatrogasce“.

Iskopavanja na ovoj lokaciju započela su prošle godine, a intenzivirana su početkom juna ove godine, jer se sumnja da se na dubini većoj od 25 metara nalaze tela srpskih civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari