Požežanin oslobođen krivice da je organizovao blokade saobraćajnica 1Boban Petrović/Foto: Privatna arhiva

Prekršajni sud u Požegi je oslobodio krivice Bobana Petrovića iz Požege da je, 4.decembra prošle godine, a po prijavi policije, organizovao i, preko društvenih mreža, pozivao građane na blokadu saobraćaja u Čestobrodici, u mestu Pesak, na putu Požega-Kosjerić, tokom ekoloških protesta.

Sud je utvrdio da „nema dokaza o tome da je Petrović, kao zastupnik Udruženja građana Inicijativa za Požegu, organizator okupljanja, da ga je  pripremao i pozivao građane na protest“.

Boban Petrović je na sudu rekao da od oktobra prošle godne nije zastupnik tog udruženja, a da je organizator protesta bio Savez ekoloških organizacija Srbije.

Na društvenim mrežama je, objasnio je, iznosio sopstveno mišljenje o tome da su blokade bile opravdane, ali da građane, kao predstavnik požeškog udruženja, nije pozivao na blokade.

Policajac Milorad Rakić, koji je potpisao prekršajni nalog, u svom iskazu je naveo da su policajci u civilu snimali učesnike protesta i da su te snimke kasnije pregledali u požeškoj policiji, čiji predstavici su, nakon toga, podnosili prekršajne naloge protiv demonstranata.

Požežanin oslobođen krivice da je organizovao blokade saobraćajnica 2
Blokada puta Požega-Kosjerić/Foto: Privatna arhiva

Protestno okupljanje, kazao je, nije bilo prijavljeno policiji, ali je najavljivano preko društvenih mreža i da on ne zna da li je Petrović pozivao građane na taj skup.

Dušan Mirkić, atkivista Inicijatve za Požegu, kazao je da navedenog dana nije bio na protestu, da ne zna da li je na tom okupljanju bio Petrović i naveo da „Inicijativa za Požegu nema nikakve veze sa organizovanjem blokada“.

Požeški sud je, u obrazloženju presude, naveo da Petrović u navedeno vreme nije bio zastupnik Inicijative za Požegu i da to dokazuju podaci pribavljeni iz Agencije za privredne registre.

S druge strane, kako se navodi u presudi, „sadržinu službene beleške policije od 4. decembra 2021. godine sud nije uzeo u obzir, jer ona nema, kako je navedeno „nikakvu dokaznu snagu“.

Sud je konstatovao i to da su svedoci Rakić i Mirkić govorili istinu, te da se ne može utvrditi ko je organizator protesta, a time ni ko je bio dužan da to okupljanje prijavi nadležnom organu.

Boban Petrović je kazao za Danas da ga je optužnica teretila ne kao fizičko lice, već kao zastupnika Inicijative za Požegu, što on nije bio od oktobra prošle godine“.

„Posle svake skupštine, jednom godišnje se biraju novi članovi Upravnog odbora Inicijative za Požegu i od oktobra prošle godine nisam u upravi. Zbog toga je optužnica bila osuđena na propast. Sudinica je postupak razvlačila na nekoliko ročišta, ali završilo se dobro“, kazao je za Danas Petrović.

Požežanin oslobođen krivice da je organizovao blokade saobraćajnica 3
Požega – Kosjerić, blokada/Foto: Privatna arhiva

Osim te prijave, policija je protiv njega, kao građanina, podnela još dva prekršajna naloga za učeše u blokadama. I on, poput drugih učesnika protesta, opisuje sporni način na koji su policajci pribavljali lične podatke o učesnicima tih okupljanja.

„Većinu nas policajci nisu legitimisali, nego su, kao jedini dokaz, korstili prepoznavanje lica sa fotografija, za šta nisu imali odobrenje suda, pa se to nije moglo koristiti kao sudski dokaz“, ističe naš sagovornik.

Inicijativa za Požegu je saopštila da je to prva presuda požeškog Prekršajnog suda, po osnovu mnoštva prijava koju su aktvisti tog udruženja, združeno  predali na sudsko odlučivanje.

Pravni tim za podršku učesnicima protesta

„Naš pravni tim, na čelu sa advokatom Nikolom Maslaćem, nastaviće da zastupa sve građanke i građane koji su nam se obratili, povodom prekršajnih prijava, i sigurni smo u to da će ih jednako uspešno na kraju sve odbraniti“, kažu u Inicijativi za Požegu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari