Prajd je stalna borba za slobodu i ravnopravnost 1Foto: Igor Pavićević

U određenim okolnostima i okruženju, LGBTI+ osobe i dalje imaju velike teškoće da žive ponosno, bezbedno i ravnopravno sa drugima, zbog rizika od nasilja, diskriminacije i socijalne isključenosti, ističe u razgovoru za Danas Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji.

U susret Nedelji ponosa, koja će biti održana od 12. do 19. septembra, Žakob naglašava da Parada ponosa promoviše samoafirmaciju, dostojanstvo, ravnopravnost i veću vidljivost LGBTI+ osoba kao društvene grupe.

„Ponos, nasuprot stidu ili društvenoj stigmi, predstavlja raširenu perspektivu na koju se oslanja većina pokreta za prava LGBTI+ osoba. Ne biti tretiran drugačije, ne biti meta napada – to su neke od poruka koje, po mom mišljenju, Parada ponosa upućuje javnosti i donosiocima odluka. To je stalna borba za slobodu i ravnopravnost, izraz ljudske različitosti i dostojanstva“, ukazuje Žakob.

* Kako ocenjujete trenutni položaj LGBTI+ osoba u Srbiji?

– Zakonodavni okvir Srbije je uglavnom u skladu sa međunarodnim standardima ljudskih prava i garantuje ravnopravnost svih ljudi. Novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog postavilo je dobru osnovu za vođenje dijaloga i preduzimanje mera u toj oblasti, zajedno sa veoma aktivnim i posvećenim civilnim društvom, čije aktivnosti usmerene ka LGBTI+ zajednici imaju veliki domet. Međutim, za mnoge pripadnike i pripadnice LGBTI+ zajednice u Srbiji, ostvarivanje svih prava u javnom i privatnom životu još nije postalo stvarnost, a zakonodavni okvir još nije obezbedio punu ravnopravnost i nediskriminaciju. Neki od problema su netrpeljivost, nasilje zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, govor mržnje ili krivična dela izvršena iz mržnje, diskriminatorni stavovi u zdravstvenom sistemu, ograničen pristup određenim administrativnim pravima.

* Po vašem mišljenju, koliko je važno usvojiti Zakon o istopolnim zajednicama?

– Rad na izradi i razmatranju Zakona o istopolnim zajednicama treba pozdraviti, posebno s obzirom na tako široko učešće civilnog društva i LGBTI+ zajednice u Srbiji i angažovanje visokog političkog rukovodstva. To je zaista značajan korak ka jednom transformativnom zakonu kojim će se unapređivati i štititi osnovna ljudska prava velikog broja ljudi u zemlji, ali i ispuniti međunarodne obaveze koje je Srbija preuzela u oblasti ljudskih prava. Usvajanjem takvog zakona, Vlada i društvo bi zaista potvrdili svoju posvećenost ljudskim pravima u svim oblastima života i iskorenjivanju stigme i diskriminacije kojima su u društvu izložene određene grupe. To bi bio i znak napretka u reformama na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji. Najzad, što je najvažnije, osobe koje su se osećale isključeno ili marginalizovano zbog svog izbora partnera najzad bi pred zakonom bile prepoznate kao ravnopravne sa svima drugima. To je zaista veliki korak. Srbija je na pravom putu da poboljša zakonske garancije ravnopravnosti za sve. Ujedno je i pravi trenutak da se ta posvećenost pretoči u stvarnost i da se ljudima u Srbiji pošalje snažna poruka da će svi ravnopravno i bezbedno moći da ostvare svoja prava.

* Koliko su prava LGBTI+ osoba važna za Ujedinjene nacije uopšte, i da li sarađujete sa Vladom Srbije na unapređenju njihovog položaja?

– Globalno, ljudska prava su principi na kojima su utemeljene Ujedinjene nacije, a za Tim UN u Srbiji – ljudska prava za sve, nediskriminacija i vladavina prava su osnovni prioriteti u našem radu. Na mnogo načina blisko sarađujemo sa zajednicama, organizacijama civilnog društva i Vladom u više oblasti javne politike da bismo osmislili bolje i delotvornije načine zaštite i unapređenja ljudskih prava svih ljudi, sa posebnim osvrtom na određene grupe. Zahvaljujući tome, do sada su usvojeni brojni dokumenti od velikog značaja za ljudska prava, kao što su nacionalne strategije posvećene osobama sa invaliditetom, romskoj manjini, suzbijanju rodno zasnovanog nasilja ili zabrani diskriminacije, kao i progresivni zakoni o rodnoj ravnopravnosti i sprečavanju diskriminacije. Takođe mi je veoma drago što porodica UN u Srbiji zajednički podržava Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u održavanju širih društvenih konsultacija o različitim temama od značaja, među kojima je i Zakon o istopolnim zajednicama. Istovremeno, zajedno sa civilnim društvom i drugim partnerima, Ujedinjene nacije zagovaraju i nastaviće da zagovaraju stalno poboljšanje položaja LGBTI+ osoba u Srbiji u svim oblastima života, u skladu sa ljudskim pravima i načelom „da niko ne bude izostavljen“. Iako ima i drugih oblasti u kojima je potrebno učiniti više, kao što su rodno zasnovano nasilje, govor mržnje u medijima i dr., treba konstatovati napredak ostvaren proteklih godina i iskoristiti taj zamah da sa što širom javnošću nastavimo dijalog o značaju i efektima ljudskih prava i različitosti. Čvrsto smo rešeni da se angažujemo kako bismo dosegli do običnih ljudi, verskih zajednica, netradicionalnih partnera i jačali kulturu i društvo u kojima vladaju ravnopravnost i prihvatanje.

I UN na Paradi ponosa

* Da li ćete učestvovati na ovogodišnjoj Paradi ponosa?

– Kao i svake godine, Ujedinjene nacije će se priključiti Paradi ponosa, zajedno sa međunarodnim partnerima, i poslati snažnu poruku o različitosti i podršci poštovanju ljudskih prava za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari