Predavanja u IT odeljenjima 1Foto: Vesna Andrić

U 36 gimnazija u Srbiji od ove školske godine uvedeno je 44 specijalizovana IT odeljenja, koja pohađa više od 800 učenika prvog razreda.

To je pet puta više odeljenja nego što je formirano prošle godine – izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić. Ona je prisustvovala javnom času u IT odeljenju gimnazije „Patrijarh Pavle“ u Beogradu, gde je đacima održao predavanje Miroslav Grbić, programer u Majkrosoftovom Razvojnom centru. On je sa đacima razgovarao o razvoju veštačke inteligencije u Srbiji i njenim različitim primenama, a tokom časa je pokazao kako računari mogu da oponašaju ljudski vid, prepoznaju različite objekte u prostoru i uče posmatrajući umetnička dela.

Ovo je prvo u nizu predavanja koja će IT stručnjaci zaposleni u kompanijama, članicama Inicijative „Digitalna Srbija“ održati u svim gimnazijskim IT odeljenjima do kraja školske godine, u okviru kampanje „Budimo pametni“.  Brnabić je rekla da su specijalizovana IT odeljenja uvedena uz veliku pomoć Inicijative „Digitalna Srbija“ i Fondacije Petlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari