Predrag Koraksić oduševio građane Požege (VIDEO) 1Foto:Siniša Obrenić

Meni ne smeta kada se pored mojih karikatura vide karikature u originalu, aludirajući na plakate sa likom koji ga najviše inspiriše, predsednika SNS i Srbije Aleksandra Vučića, kojima su prošle godine prelepljene karikature pripremljene za na taj način zabranjenu izložbu u Domu mladih u Požegi.

Građanima okupljenim na promociji kalendara “Nova era” u sali Mesne zajednice Požega na Trgu slobode, Koraksić je kazao da se slično dešavalo i devedesetih godina.

Predrag Koraksić oduševio građane Požege (VIDEO) 2
Foto: Siniša Obrenić

Sala koju su obezbedili organizatori iz Incijative za Požegu bila je tesna za sve građane/ke koji su želeli da pozdrave neprevaziđenog majstora karikature, a najviše ih je interesovalo kako Koraksić odredi temu i tako precizno crtežom prenese poruku za koju je analitičarima potrebno mnogo rečenica, ali i koga je najteže predstaviti.

– Lako je crtati lice koje ima jednu fizičku karakteristiku kao što je veliki nos, ali ako ih ima više onda je teško učiniti ga prepoznatljivim, pa se mora odabrati najizraženija osobina – objasnio je Koraksić, dodajući da su neka lica na njegovim kaikaturama “lepša” nego na fotografijama, navodeći kao primer funkcionera SNS Aleksandra Martinovića.

Uz buran aplauz okupljenih, Koraksić je ponovio obećanje da će raditi sve dok i ovoj vlasti “ne vidi leđa”, kao svojevremeno Miloševiću, te da se trudi svakog dana svojim karikaturama da se to što pre dogodi.

Profesor Čedomir Čupić ocenio je da su danas na vlasti najgori Šešeljevi učenici, koji su i od skupštine uspeli da naprave “svinjac”.

Predrag Koraksić oduševio građane Požege (VIDEO) 3
Foto: Siniša Obrenić

Prema njegovim rečima, jedina prava promena koja je Srbiji potrebna jesu institucije koje rade po zakonima, procedurama i rokovima koji su određeni propisima.

Promena je, kazao je profesor Čupić, vredna samo ukoliko građani uspeju da nateraju bilo koju buduću vlast da se strogo drži zakona, da svako bude smenjiv i kažnjen za prekršaje koje čini.

On smatra da bi sudije Ustavnog suda – koje bi imale pravo i razrešenja predsednika – trebalo birati na neposrednim izborima građana, kao i sudije osnovnih sudova, jer bi na osnovu tako dobijenog legitimetata imali i obavezu i dovoljnu podršku da svoj posao rade prema zakonima i ovlašćenjima.

Svestan je da nijedna politička grupacija nije voljna da se odrekne moći koju nosi vlast, ali da se striktnom i zakonitom kontrolom svaka vlast može dovesti do odgovornosti.

Koliki je značaj institucija pokazala je, podsetio je profesor Čupić, rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rukovodeći postupkom ocene doktorata ministra finansija Siniše Malog, a još značajnije za sam univerzitet, njegovu autonomiju, institucije i javnost, jeste što su studenti kao važan deo univerziteta podstakli i podržali profesore.

Uz podršku okuljenih građana, nasuprot oceni da je teško izvesti bojk0t izbora, Čupić je ocenio da je bojkot neophodan i da će biti uspešan.

Za kolumnistu i novinara Danasa Božidara Andrejića izvesno je da se događaji u društvu kreiraju na taj način da se sve liši smisla i tako zbune građane i njihovo angažovanje, uključujući i izbore obesmisli.

Tribinu, koji su organizovali Inicjativa za Požegu, pokret Novi optimizam i list Danas, moderirao je Bogdan Radovanović iz Inicijativa za Požegu, a posle promocije učesnici su sa domaćinima i zainteresovanim građanima nastavili višesatni neformalni razgovor.

Predrag Koraksić oduševio građane Požege (VIDEO) 4
Foto: Siniša Obrenić

Koraksov crtež i poruka

Osvrćući se na značaj Koraksića kao preciznog hroničara i komentatora svih političkih i društvenih kretanja, profesor psihologije na Filozofskog fakultetu Oliver Tošković, kazao je kako povremeno on i njegovi prijatelji o nekom problemu debatuju satima, pa i danima pokušavajući da ga formulišu, a onda ugleda/ju Koraksovu karikaturu i jasno shvate i sam problem i poruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari