Predsednica Međunarodne unije advokata u Novom Sadu tražila zaštitu za advokate 1Foto: A. L./Danas

Advokatura je samoregulišuća profesija, ali je država obavezna da se umeša, da zaštiti advokate koji su na meti napada, istakla je danas u Novom Sadu predsednica Međunarodne unije advokata „UIA – International Assotiation of Lawyers“ Žaklin Skot.

Država je dužna i da pozove na odgovornost one koji stoje iza takvih napada, jer u suprotnom šalje lošu poruku celom društvu – kazala je Skot koja je bila u radnoj poseti Advokatskoj komori Vojvodine (AKV).

Predsednica UIA je govoreći za agenciju Betu podsetila da advokati brane čitavo društvo jer se vladavina prava odnosi na celo društvo.

Advokati bi, dodala je, trebalo da probleme i eventualne sukobe najpre rešavaju unutar svojih institucija i udruženja.

„Mislim da je, u prvoj instanci, najvažnije da udruženja imaju disciplinske komisije koje se bave odgovornošću advokata jer mi prepoznajemo kada se advokati ne ponašaju kako bi trebalo“, kazala je Skot.

Ali, kako je istakla, „kada se dogode stvari kao u slučaju napada na (predsednika AKV Vladimira) Beljanskog, obaveza države je da deluje u skladu sa zakonom i da pozove na odgovornost ljude koji rade take stvari“, rekla je ona.

Podsetila je i da je upravo zahvaljujući njenoj organizaciji došlo do pregovora Ministarstva pravde i advokata prilikom štrajka 2014.

Takođe, kako je kazala, reagovali su nedavno kada je predsedniku AKV zapaljen automobil i kada je dobijao pretnje.

Istakla je i da je impresionirana hrabrošću, kompetentnošću i profesionalizmom kolega sa Balkana koji se, kako je ukazala, “ suočavaju sa više pretnji i opasnosti, ali da uprkos tome ne dozvoljavaju da ih to zaustavi.

„Mislim da su advokati ovde veoma hrabri – nastavljaju da rade uprkos napadima. U SAD većina advokata nikada i ne razmišlja o takvim stvarima poput situacije da izlazite iz kuće i brinete o tome hoće li vam eksplodirati auto kada okrenete ključ“, rekla je ona.

Beljanski je posle sastanka sa Skot ocenio da je podrška UIA AKV značajna, te da je  veliko priznanje za AKV poseta predsednice te najstarije, najveće i najznačajnije advokatske asocijacija na svetu.

„Moramo da se borimo za nezavisno sudstvo, da ukazujemo na negativne pojave kod nas, da se trudimo da za sudije budu izabrani oni koji su najbolji, koji to zaslužuju i da sude slobodno, bez straha od toga da treba da osuškuju šta bi se od njih moglo očekivati“, istakao je Beljanski.

Podrška nezavisnom sudstvu, po pravilu, istakao je Beljanski, dovodi do konfrontacije sa izvršnom vlašću koja se, kako je ocenio, ne odriče lako uticaja na sudstvo i želi da ga „u određenoj meri“ kontroliše.

Kazao je i da bi „jako voleo da vlast u Srbiji shvati da kritika koja dolazi na taj način zapravo unapređuje vladavinu prava, podiže nivo nezavisnosti sudstva“  što je, kako je ukazao, “ u opštem interesu, a pre svega u interesu građana koje zastupamo“.

„Tek kada dođu do potpunog razumevanja u tom smislu, mi ćemo reći da smo ispunili svoj zadatak kao asocijacija advokata koji se bore kroz privatnu praksu za interese klijenata, a kroz angažamane advokatskih komora za javni interes“, rekao je Beljanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari