Predsednik udruženja Oktobar o situaciji na Kosovu: Srbi da se povuku i odbiju dalje mešanje Vučića 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Za sve događaje na Kosovu isključivo je odgovoran predsednik Srbije Aleksandar Vučić jer se svaka pojedinačna odluka koja je dovela do ovoga može staviti u isključivo njegovo u odgovornost, saopštio je predsednik udruženja Oktobar Čedomir Stojković.

On je u saopštenju naveo da smo juče imali priliku da čujemo da su Srbi sa severa Kosova praktično bili ucenjeni od strane Beograda, a to znači od strane Aleksandra Vučića da bojkotuju izbore, što znači da se Aleksandar Vučić direktno umešao u demokratske procese na severu Kosova tako što ih je opstruisao, suprotno svim standardima a posebno suprotno demokratskoj tradiciji Evrope, ali i Sjedinjenih Američkih Država koje su posredovale da do pomirenja, odnosno dogovora, dođe.

“Srbi sa Kosova su juče doslovno rekli da su imali ‘naredbu’ iz Beograda da bojkotuju izbore, što znači da je odnos zavisnosti Srba sa severa Kosova za Beograd koju je veštački stvorio, Aleksandar Vučić zloupotrebio da uceni Srbe da preduzmu nerazuman bojkot izbora i to uprkos tome što su Sjedinjenje Američke Države, ali i međunarodna zajednica unapred rekli da će priznati rezultate tih izbora i ukoliko ih Srbi budu bojkotovali. Prirodna posledica izbora koji su priznati jeste smena vlasti u opštinama u kojima su izbori održavani, a potom i uvođenje, čak i pod prinudom ako treba, onih koji su na tim izborima pobedili, jednako kao što bi bilo i u Srbiji ukoliko na primer Mađari bojkotuju izbore u Senti pa tamo Srbin bude izabran za gradonačelnika”, navodi Stojković.

Kako dodaje, na Kosovu se sada događa drugačija stvarnost od one koju je Srbima obećao Alekasandar Vučić prilikom “naredbe Srbima da bojkotuju izbore”.

“Srbi sada treba da izađu pred KFOR, međunarodnu zajednicu ali i kosovske vlasti sa tom činjenicom i da saopšte da odluke o bojkotu usled agresivnog mešanja Aleksandra Vučića u izborni proces nisu njihove izborne odluke, već posledica političke ucene, a takva tvrdnja je više nego dovoljan razlog da se legitimitet bojkota dovede u pitanje i samim tim dobiju novi izbori”, ističe predsednik udruženje Oktobar.

Srbi sa severa Kosova, naglašava, moraju da znaju, ali i da kažu da ih je Aleksandar Vučuć, odnosno zvanični Beograd kojim politički on upravlja, prevario, jer on nije mogao da ne zna da će ova posledica bojkota nastupiti.

“Sada Srbi sa Kosova treba da se odmah povuku sa blokada, i da odmah zatraže nove izbore sa obrazloženjem da su bili ucenjeni iz Beograda da bojkotuju ove, i da im je obećan drugačiji razvoj događaja od ovog, i da u tu svrhu sporevedu demokratska okupljanja ako je potrebno da bi prikazali svoju istinsku volju za novim izborima, usled prevare Aleksandra Vučića, a potom da se po njihovim okončanju integrišu u legalni sistem Kosova kroz direktne pregovore sa međunarodnom zajednicom”, napominje Stojković.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica ne sme da ispusti iz vida da je Aleksandar Vučić odbio da potpiše sporazum iz Ohrida, a da je potom na srpskim medijima govorio da “Srbi ne treba da ga odaju”, i da “treba da ga puste i da slaže i da prevari međunarodnu zajednicu ukoliko je to njegova plan”, a da je potom on bio taj koji je Srbima naredio bojkot izbora, i time doveo do ovih današnjih posledica.

“Iz svega toga sledi da je Vučić od početka ušao u Ohridski sporazum ne u dobroj veri, već u lošoj veri, a i stvarnoj nameri da ne sprovede njegovu implementaciju. I to se upravo sada na terenu pokazuje, jer je Vučić prvo naredio bojkot tih izbora, usled čega Srba nema u vlasti severnih opština, a sada će upravo tu činjenicu da koristi kako bi zakočio implementaciju sporazuma, jer je jasno da se Zajedinca srpskih opština ne može formirati legitimno bez učešća tih Srba u formiranju, do čega ne može doći ukoliko Srbi bojkotuju te izbore, a bojkotuju po naredbi Vučića”, zaključuje Stojković.

On ističe da kada na to još dodamo i organizovanost jučerašnjeg nasilja “do kog stepena organizovanosti nije moglo doći bez povlačenja konaca iz Beograda, to je jasno da su događaji od juče deo scenarija osmišljenog od strane Vučića kako bi prikazom sebe kao lažnog faktora stabilnosti i dalje se nametao međunarodnoj zajednici, koja osim po pitanju Kosoova nema razloga da komunicira sa njim.

“Da je u pitanju scenario potvrđuje i sadržaj gostovanja Vučića dan ranije na TVPink gde je u obraćanju naciji agresivnom retorikom podsticao Srbe na sukobe, dok su njegovi poslanici u skupštini istovremeno predviđali baš ove sukobe. Jasno je da ti poslanici nisu Nostradamusi, već da ih je Vučić prethodno obavestio o ovim planovima. Zato Srbi moraju da se povuku, odbiju dalje mešanje Vučuća u procese na severu Kosova, zatraže nove izbore, izađu na njih, i potom u pregovorima sa Albancima samostalno reše svoj status. Rešiće ga bolje sami nego sa Vučićem”, navodi Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari