Predstavljena aplikacija koja pomaže ljudima kod sezonskih alergija 1Foto: Pixabay/Mojpe

Alergije se nikada u potpunosti ne mogu izlečiti, ali se mogu držati pod kontrolom, a jedno od rešenja je mobilna aplikacija RealForAll za Android i iOS korisnike, pomoću koje građani mogu proveriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena i prognoza za narednih nekoliko dana i na taj način planirati svoje aktivnosti i terapije.

Aplikacija je samo deo velikog projekta “Merenja u realnom vremenu i prognoza za uspešnu prevenciju i život sa sezonskim alergijama u prekograničnom području Hrvatska-Srbija” – RealForAll koji se sufinansira preko Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska, navodi se u saopštenju EU info centra.

Konzorcijum koji čine BioSens Institut – Istraživačko razvojni institut za informacione tehnologije u biosistemima iz Novog Sada, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Odsek za matematiku Univerziteta J.J. Štrosmajera u Osijeku (Hrvatska) i Grad Osijek implementirali su RealForAll projekat od 2017. do 2020. godine sa ciljem da unaprede sistem javnog zdravstva kako bi ispunio svoju ulogu u prevenciji i lečenju sezonskih alergija.

Inače, Program prekogranične saradnje Hrvatske i Srbije realizuje se od 2004. godine. Prioriteti programa su poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga u programskom području, životna sredina, prevencija rizika i proizvodnja energije, turizam i kulturno i prirodno nasleđe, kao i konkurentnost i razvoj malih i srednjih preduzeća.

Do sada je sa oko 53 miliona evra podržano preko 80 projekata u kojima je učestvovalo više od 150 organizacija i institucija iz pograničnih krajeva obe zemlje, navodi se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari