KabulFoto: EPA-EFE/STRINGER

Kada su talibani ušli u kabul prošlog meseca, tim koji stoji iza mobilne aplikacije Ehtesab pobegao je iz svoje kancelarije u gradu.

Ali, oni su nastavili sa svojim radom kako bi Avganistancima obezbeđivali ključne informacije, kao što su podaci o tome koji su putevi i saobraćajnice zakrčene ili u kojim je delovima grada došlo do nasilja.

Ehtesab je pokrenut pre tri godine, u cilju pružanja obaveštenja u realnom vremenu i informisanja o incidentima u Kabulu.

Cilj je u to vreme da stanovnici budu povezani i da se premosti jaz u komunikaciji između građana i javnih zvaničnika.

plikacija poziva lokalce da prijavljuju incidente sa područja celog grada, uključujući sve od zastoja u telekomunikacijama do eventualnih planiranih demonstracija. Ove izveštaje zatim verifikuje tim Ehtesabovih bezbednosnih stručnjaka.

Sada je ova aplikacija dobila novi značaj usled brzih političkih i društvenih promena koje su nastupile pošto su talibani preuzeli vlast.

Iako je, prema ranijim podacima, aplikacija skinuta svega 5.000 puta, što je veoma mali broj u poređenju sa milionima stanovnika Kabula, kompanija kaže da je broj korisnika u naglom porastu tokom proteklih nedelja.

“Glavni fokus je u poslednje vreme svakako obezbeđivanje izveštaja o pristupu hrani, bankama i mogućnosti kretanja po gradu”, rekla je za Si-En-En Sara Vahedi, osnivačica Ehtesaba koja trenutno predvodi tim u Kabulu iz Njujorka dok završava studije u oblasti ljudskih prava na Univerzitetu Kolumbija.

“Pokušavamo da umanjimo anksioznost u svakodnevnom životu najbolje što možemo u trenutnoj situaciji. Ali glavni problem koji sada imam je – kako da osiguram da moj tim bude bezbedan”, kaže Vahedi.

Korisnici aplikacije šalju svoje izveštaje o jednoj od pet kategorija: bezbednost, saobraćaj, struja, korupcija i drugo.

Aplikacija im daje instrukcije da obezbede informacije, uključujući lokaciju, pisani opis i fotografiju ili video snimak.

Kada informacije budu potvrđene iz najmanje dva izvora, aplikacija šalje obaveštenja korisnicima, postavlja ih na mapu Kabula i dodaje sve raspoložive nove informacije.

Od kada su talibani preuzeli Avganistan, rad u Ehtesabu je postao ne samo opasniji već i izazovniji.

Aplikacija je ranije imala mogućnost da koristi podatke lokalne policije i informacije od vladinih zvaničnika kako bi potvrdila izveštaje.

Ali, sada se više oslanja na novinske izveštaje, podatke stranih ambasada i Ujedinjenih nacija, a njih je u poslednje vreme sve manje u Kabulu.

Uprkos ovim poteškoćama, kao i zabrinutosti da bi talibani mogli da zabrane internet kao što su učinili početkom 2000-tih, Vahedi kaže da njen tim ne odustaje.

“Jedna od stvari koje nas motivišu da nastavimo sa svakodnevnim radom je to što znamo da smo u mogućnosti da učinimo nešto konkretno kako bismo pomogli stanovnicima Kabula”, kaže ona.

“Sve dok možemo, ili dok talibani ne ugase internet, nastavićemo da radimo”, dodaje Vahedi.

Bilo je u planu da Ehtesab postane operativan u još najmanje pet avganistanskih gradova do decembra, ali Vahedi kaže da će povratak talibana verovatno uticati na planove.

Kompanija pokušava da pronađe način da dopre ne samo do Avganistanaca koji imaju pametne telefone, već i do onih u ruralnim područjima koji imaju skromnije uređaje i samo 3G internet.

U međuvremenu, Vahedi kaže da bi timu dobro došla pomoć međunarodne tehnološke zajednice, naročito kada su u pitanju stručnjaci u oblastima kao što su praćenje lokacije i satelitske službe.

“Zaista su nam potrebni najbolji umovi o oblasti tehnologija, da sarađuju sa nama kako bismo mogli da iskoristimo maksimalni potencijal aplikacije. Imamo mnogo talenata u Avganistanu i postoji mnogo avganistanskih kompanija koje rade sjajan posao. Ali, nažalost, kada su talibani došli, svi su spakovali svoje kofere i otišli”, dodaje Vahedi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.