Predstavljeni portal "Moja srednja škola" i pametan IT kabinet 1Foto: Kancelarija za IT i eUpravu

Novi portal „Moja srednja škola“ i pametni IT kabinet predstavljeni su danas u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

„Prvi put ove školske godine roditelji sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis svoje dece u srednju školu mogu da završe bez podnošenja ijednog papira putem portala Moja srednja škola koji se nalazi na adresi www.mojasrednjaskola.gov.rs . Roditelji, koji su ranije morali da odu na 7 različitih mesta da bi upisali dete u srednju pkolu, sada će jednim klikom na ovom portalu moći da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, da steknu uvid u rezultate završnog ili prijemnog ispita, elektronski podnesu listu želja i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu“, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Putem ovog portala, od 12. do 15. aprila 2021. godine roditelji ili drugi zakonski zastupnici mogu da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, a potom i onlajn ostvare uvid u rezultate ispita.

Kako se navodi u saopštenju, obzirom da se završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, održava od 23. do 25. juna 2021. godine, roditelji će moći da ostvare uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu „Moja srednja škola“ 27. juna 2021, a preko njega će moći i da podnesu eventualne žalbe na rezultate.

Takođe, za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula 2021. godine. Roditelji će 11. jula 2021. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Najzad, i upis u srednje škole moći će da se obavi elektronskim putem portala „Moja srednja škola“.

Takođe, danas je u Prvoj beogradskoj gimnaziji predstavljen i prvi pametan IT kabinet namenjen isključivo nastavi iz računarstva i informatike. Prednost pametnog IT kabineta jeste što se hardverski i softverski resursi nalaze u klaudu u Državnom data centru u Beogradu i Kragujevcu. Svom infrastrukturom se i upravlja i nadzire sa centralnog mesta – iz Državnog data centra i inženjeri Kancelarije za IT i eUpravu brinu da li su svi programi licencirani i da li su dostupne najnovije verzije.

„Prva beogradska gimnazija je prva škola u Srbiji koja je dobila pametan IT kabinet. Kancelarija za IT i eUpravu je obezbedila 1,3 miliona evra za uspostavljanje centralne infrastrukture i opremanje ukupno 30 pametnih IT kabineta“, dodao je Jovanović.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je cilj Srbije modernizacija obrazovanja i da mladi ljudi budu „pobednici“ u 21. veku.

„Postoje dva cilja kojima težimo, modernizacija našeg obrazovanja i jačanje mladih da bi bili pobednici u 21. veku“ rekla je ona na predstavljanju portala Moja srednja škola i pametni IT kabinet.

Prema njenim rečima, ta dva digitalna projekta će omogućiti roditeljima da sve vezano za upis dece u srednje škole završe u „bilo koje vreme“.

Premijerka je dodala da Srbija svake godine sve više napreduje na polju obrazovanja.

„Od 2017. godine smo uveli programiranje u škole, tako da će Srbija ove godine prvi put imati osnovce koji će imati početno programersko znanje, a u septembru 2022. godine, u osnovne škole će biti uvedene osnove veštačke inteligencije“, naglasila je ona.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da su „Moja srednja škola“ i pametni IT kabinet pokazatelj saradnje obrazovanja i informacionih tehnologija.

„Ovi projekti pokazuju sinergiju između stručnjaka u polju obrazovanja i u polju informacionih tehnologija“, rekao je i dodao da su oni pokazatelj toga da Srbija „ide u korak“ sa svim modernim društvima.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović izjavio je da će ti projekti omogućiti roditeljima da na jednom mestu pronađu sve što je potrebno za upis đaka u srednje škole.

„Postoje četiri nove onlajn usluge – prijava đaka za polaganje prijemnog ispta, prigovor na rezultate tog ispita, elektronska lista želja i elektronski upis u srednje škole“, rekao je on i dodao da je za obavljanje tih usluga potrebno da roditelj ima nalog na eDnevniku“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da su ti projekti pokzali da se, uprkos epidemiji korona virusa, „nije stalo“ sa digitalizacijom sistema prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari