Predstavnički dom Kongresa osudio republikanskog člana zbog uvredljivog video snimka 1foto EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Da političari postavljaju uvredljive i preteće snimke na račun političkih protivnika očigledno nije izum premijerke Srbije Ane Brnabić, pokazuje i primer iz SAD. Samo što je tamošlji akter snosio bar neke posledice.

Sličan slučaj zabeležen je i u američkom Kongresu, a republikanski poslanik Pol Gousar je zbog animiranog video snimka koji je pre nekoliko dana postavio na društvene mreže i na kome se vidi kako ubija članicu Kongresa iz Demokratske stranke Aleksandriju Okasio-Kortez i napada predsednika SAD Džoa Bajdena, ipak je sankcionisan u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Kako izveštava Si en en, Predstavnički dom američkog Kongresa osudio je Gousara zbog postavljanja pretećeg i uvredljivog videa, a prema usvojenoj rezoluciji za koju je glasalo 223 člana uglavnom demokrata, koji imaju blagu većinu u ovoj instituciji, Gousar ostaje i bez članstva u dva kongresna odbora. Protiv je bilo 207 listom republikanaca.

Kazna je čini se blaga, ali ovo je prvi put da Predstavnički dom na ovaj način ukori i kazni svog člana u poslednjih 10 godina.

Republikanci Adam Kinzinger iz Ilinoisa i Liz Čejni iz Vajominga podržali su predlog demokrata, a Dejvid Džojs iz Ohaja nije zauzeo stav.

Gousar, član Kongresa iz Arizone poznat je po izrazito konzervativnim stavovima i blizak je bivšem predsedniku Donaldu Trampu. Gousar je protiv abortusa i imigracije, a za slobodnu upotrebu i posedovanje oružja.

Nakon što se suočio sa brojnim kritikama zbog video snimka, skinuo ga ja, ali se nije izvinio. Otprilike sat vremena nakon što je osuđen, Gousar je retvitovao tvit u kojem ga je hvalio, a koji je uključivao i video.

„Ne možemo imati člana koji se šali o ubijanju jedni drugih ili pretnji predsedniku Sjedinjenih Država“, rekla je predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi u govoru pre glasanja. “Prikrivanje pretnji smrću kao video snimak ne čini ih manje stvarnim. To je tužan dan za Predstavnički dom”, dodala je Pelosi, poručujući da članovi Kongresa moraju da reaguju.

Lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti optužio je demokrate za licemerje, tvrdeći da nisu na isti način odgovorili članovima svoje partije koji su, ocenjuje, takođe imali neke uvredljive komentare.

Gousar je bio odlučan. „Za ovaj crtani film, neki u sadašnjem Kongresu sugerišu da treba da budem kažnjen. Odlučno sam rekao da u karikaturi nema nikakve pretnje osim pretnje koju imigracija predstavlja za našu zemlju”, rekao je pre glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari