Preispitivanje postupnog bojkota ruske nafte 1Foto:Pixabay/ RonPorter

Podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“ pokazuju da su tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 kriza u Ukrajini (21,01%), obraćanje predsednika Vučića (10,92%) i Masters u Madridu (7,56%).

Tokom analiziranog perioda (2 – 9. maj 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (26,47%), sledi društvo (23,53%), politika (14,71%), sport (14,29%), hronika (10,50%), ekonomija (7,56%), region (1,68%) i kultura (1,26%).

Kriza u Ukrajini je bila primarna tema u rubrici svet. Pored pravovremenih svakodnevnih izveštavanja, u fokusu medijske pažnje je bio izmenjeni predlog o kom su razgovarali izaslanici članica Unije, a odnosi se na davanje više vremena Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj da se prilagode embargu na rusku naftu i pružanje pomoći za unapređenje njihove naftne infrastrukture.

U Varšavi se zasedalo za novu hitnu pomoć Ukrajini, u kojoj će učestvovati i Srbija sa tri miliona evra, koju je za pomoć deci i raseljenima u Ukrajini u ime svoje zemlje obećala srpska premijerka Ana Brnabić, preneto je u informativnim emisijama.

Preispitivanje postupnog bojkota ruske nafte 2

Političko dešavanje koje je obeležilo ovu rubriku u toku prethodne sedmice bilo je obraćanje predsednika Aleksandra Vučića nakon sastanaka sa nemačkim čelnicima Olafom Šolcom i Kristin Lambreht.

U najavama vesti preneto je i to da je ocenio da će Srbija biti pod velikim pritiskom na paralelu koju je povukao predsednik Rusije, Vladimir Putin, između Kosova i Donjecka i Luganska, odnosno da će se od Beograda tražiti da prizna nezavisnost svoje južne pokrajine kako Moskva ne bi mogla da koristi taj slučaj kao argument za svoje akcije u Ukrajini.

U fokusu sportskih događaja bio je Masters u Madridu. Mediji su pravovremeno izveštavali o mečevima sa turnira i o trijumfu španskog tenisera Karlosa Alkaraza, koji je u finalu ubedljivo savladao nemačkog tenisera Aleksandra Zvereva.

U domenu tema iz rubrike društvo, izdvaja se korona virus u Srbiji (3,36%). Mediji su izveštavali o ukinutim svim merama kontrole i ograničenja na ulasku u našu državu. Takođe je preneta i izjava direktorke Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, da će ovaj institut učestvovati u transferu tehnologije informacione RNK za proizvodnju lekova i vakcina.

U rubrici hronike dominantna vest u toku prethodne sedmice je bila vest o optuženom Darku Šariću, koji je u završnim rečima ponovio da nije kriv za međunarodni šverc 5,7 tona kokaina i dodao da se neće žaliti na presudu ukoliko u njoj bude detaljno opisano šta je radio (2,10%).

Među ekonomskim dešavanjima u medijskom fokusu bilo je obeležavanje početka radova na izgradnji terminala za tečni prirodni gas (2,52%).
Iz rubrike region, vest koja se izdvojila je da je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv odbeglog vođe klana Jovana Vukotića  iz Kotora (1,26%).

Otvoren petnaesti Kustendorf u Drvengradu, dominantna je vest iz domena kulture (0,42%). Svečana ceremonija bila je posvećena italijanskom režiseru Paolu Pazoliniju, od čijeg se rođenja obeležava stogodišnjica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari