Nastavljeno suđenje Milutinu Jeličiću Jutki 1Foto: Beta

U nastavku sudjenja bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću Jutki u Osnovnom sudu u Kruševcu svedok optužbe Snežana Bojić kazala je da je Jeličić jednom prilikom pokušao da je poljubi i da joj je stavio ruku pod suknju.

Optuženom Milutinu Jeličiću se sudi za nedozvoljene polne radnje i seksualno uznemiravanje tadašnje saradnice Marije Lukić, a Snežana Bojić je, kako je rečeno tokom sudjenja, pozvana da svedoči o ponašanju okrivljenog prema ženama.

Snežana Bojić je tokom svedočenja ispričala da joj je Jeličić, preko njenog oca, pomogao da se zaposli u Biblioteci u Brusu, da je samo jednom bila kod njega u kancelariji, kada je imala razgovor za posao, a da je on više puta dolazio u Biblioteku te da se situacija koju je opisala desila jednom u službenim prostorijama.

U trenutku kada je svedok počela da opisuje tu situaciju, punomoćnik optuženog Jeličića, advokat Zoran Golubović, zatražio je izuzeće postupajućeg sudije, uz obrazloženje da sudija punomoćniku oštećene advokatu Borivoju Boroviću već dve godine omogućava da „politizuje postupak“ kao i da sudija krši Zakon o krivičnom postupku.

Nakon što je predsednik Osnovnog suda u Kruševcu odbacio taj zahtev, advokati optuženog su zatražili izuzeće predsednika suda, što međutim, nije bilo procesna prepreka da se nastavi ispitivanje svedoka.

Snežana Bojić je tokom svedočenja ispričala i da joj je Jeličić slao neprimerene poruke, poput poruke „kiss“ (poljubac) i drugih, koje joj je bilo neprijatno da izgovori, rekavši i da ju je zbog toga bilo sramota i da je, nakon što ju je to pritiskalo, sve ispričala roditeljima.

Advokati optuženog osporili su njeno svedočenje navodeći da „ona nije sposobna da svedoči“ i da njenu procesnu sposobnost treba veštačiti.

Snežana Bojić je, odgovarajući na pitanja advokata optuženog, potvrdila da je pre zaposlenja u Biblioteci u Brusu uzimala terapiju koju joj je prepisao psihijatar, da je i sada na toj terapiji i da se oseća dobro, ali da joj je stanje bilo pogoršano u periodu nakon događaja koje je opisala.

Punomoćnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović je nakon suđenja novinarima rekao da je predložio se obavi neuropsihijatrijsko veštačenje okrivljenog koga vidi kao „opasnost za Brus, za žensku decu i devojke u tom gradu“.

„Ovo nije stav nekoga ko je oštećen već proizilazi iz dokaza koje smo čuli. Takođe, ovaj slučaj je važan jer je Jutka simbol zloupotrebe položaja nekog bahatog moćnika u nekoj sredini i zato je baš mesto u sudu da se to dokaže i da se spreči za sva vremena“, rekao je Borović.

On očekuje da će nalaz veštačenja telefona stići oko 15. februara, što znači da bi na ročištu zakazanom za 21. februar moglo da bude održano zadnje sudjenje, dok bi 6. marta mogle da budu održane završne reči.

Nastavljeno suđenje Milutinu Jeličiću Jutki 2
Foto:Beta

I današnjem sudjenju je prisustvovao predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj koji je novinarima rekao da dolazi „kao brana direktnom američkom uplitanju u proces“, navodeći da su predstavnici američke ambasade prestali da dolaze kada je on počeo da se pojavljuje na sudjenjima.

Na novinarsko pitanje da li može da se očekuje da Milutin Jeličić postane član SRS i da se kao takav kandiduje na sledećim izborima, Šešelj je kazao da mu je upravo to ponudio te da čeka odgovor.

Pri ulasku u kruševački Osnovni sud Šešelj se pogrdnim i uvredljivim rečima obratio predstavnici udruženja Žene u crnom Staši Zajović i drugim aktivistkinjama te organizacije, koje su stajale sa transparentima podrške Mariji Lukić.

Staša Zajović je nakon toga, upitana da prokomentariše takvo ponašanje, novinarima kazala da je od komentarisanja tih uvreda bitnije reći da je „reč o osuđenom ratnom zločincu koga režim Aleksandra Vučića šalje da ponižava žene, urušava institucije države Srbije, koji žrtve nasilja predstavlja kao odgovorne, a od nasilnika Jutke pravi žrtvu“.

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da solidarno ide u Kruševac da još jednom pruži podršku Mariji Lukić i drugim ženama iz Brusa koje su žrtve višestrukog seksualnog uznemiravanja Milutina Jeličića Jutke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari