Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović rekao je juče u Nišu da je broj osuđenih i pritvorenih lica u srpskim zatvorima „veći od optimalnog“ i da se taj problem može rešiti „samo većim finansijskim ulaganjem“.

– U zatvorima u Srbiji se trenutno nalazi oko 10.500 osuđenika, a optimalni kapaciteti su za smeštaj samo oko 7.000 lica, rekao je on i najavio da bi zatvor kapaciteta oko 450 mesta u Padinskoj skeli i na najvišem bezbednosnom novou, trebalo da bude završen do kraja naredne godine. Obradović je ocenio i da je bezbednost u srpskim zatvorima dobra i stabilna i da „apsolutno nema torture nad zatvorenicima“.

– Mogu da garantujem da su napravljeni značajni koraci na planu unapređenja zaštite ljudskih prava osuđenih i pritvorenih lica, rekao je on, dodajući da postoje pojedinačna prekoračenja službenih ovlašćenja zbog čega je određeni broj službenika bio disciplinski kažnjen ili je dobio otkaz.

Šef kancelarije za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS Rut van Rijn dodala je da ta kancelarija aktivno učestvuje sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija u internoj kontroli i nadzoru stanja u zatvorima u Srbiji. Obradović i Rijn prisustvovali su obeležavanju petogodišnjice rada Centra za obuku i stručno osposobljavanje Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, smeštenog u niškom KPZ, u kojem je obuku završilo oko 2.500 polaznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari