oliver stounfilm: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Oliver Stoun je u Kanu predstavio svoj novi dokumentarni film „Lula“.

U filmu se bavio brazilskim predsednikom Luiz Inasijem Lula da Silvom. Kroz seriju intervjua, Stoun priča sa harizmatičnim političarem o njegovom silasku sa vlasti nakon afere, dok je imao veliku podršku, ali i vraćanju na mesto predsednika. S obzirom da su se mnogi intervjui odvijali dok je Lula još uvek bio u kampanji, mnogi komentari vezani za film su da je Stoun bio pristrasan dok je pravio priču o njemu.

Ipak, domaću javnost je zaintrigirala rediteljeva izjava o Srbiji. U intervjuu za Politiku je rekao kako nas voli i ima veliko poštovanje za našu zemlju:

„Volim Srbiju, Vodite pametnu politiku. Znam da niste uveli sankcije Rusiji i poštujem principijalnost. Vodite mudru politiku i imate prijatelje“, rekao je Stoun i postavio pitanje novinarki “Kako vam je predsednik“. Ne znamo šta je dobio kao odgovor.

Oliver Stoun je čovek koji svojim izjavama o politici, ratovima, društvenim odnosima u svetu često skače bez zaštitne mreže ispod sebe. Odnosno, on misi da je ima, zbog svog dugogodišnjeg rada na filmu u kojim je na više načina iskazao svoje levičarske stavove i sa kojima se bavio državama sveta koje su propatile zbog američke spoljne politike za koju smatra da je imperijalistička.

Takođe radio je priče o „američkim neprijateljima“ kojima je često davao ljudsko lice i pokušavao da pronikne u njihove ideje. Ipak, mnogi ga tokom godina nisu razumeli i svrstavali su ga u ekipu ljudi koji podržava i brani kako Putina, tako Kastra i Čaveza, pa sve do istorijskih figura Hitlera i Staljina.

Još za vreme snimanja filma „JFK“ o ubistvu Kenedija, zarazio se virusom teorija zavere koje su sjajno legle u pomenutom filmu. Međutim, danas je zastupnik mnogih drugih teorija o tajnim silama i vladama koje deklamuje po podkastima koji možda ne odgovaraju čoveku njegovog intelekta i karijere.

Oliver Stoun i njegovi najuspešniji filmovi

Rođen je ’46. u Njujorku. U mladosti je proveo nekoliko meseci u ratu u Vijetnamu. Proslavio se kao scenarista filmova „Konan Varvarin“ i „Scarface“, a za „Midnight Express“ je dobio Oskara, nakon čega se upustio u svet režije u kojem je bio još uspešniji.

Iskustva iz Vijetnama je preneo u filmove „Vod“ i „Rođen 4. jula“ za koje je dobio Oskare za najboljeg reditelja i film. Pored pomenutog „JFK“ filma, u osamdesetim je snimio „Wall Street“, a devedesetih je snimio i kultne hitove „The Doors“, „Natural Born Killers“. Kasnija ostvarenja ipak nisu dostigla visine ovih hitova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari