Projekat izrade Strategije banjskog turizma, u okviru prekograničnog projekta „Cooling cubes“, vredan je više od 100.000 evra, a podržala ga je Evropska unija. Projekat realizuje Regionalna razvojna agencija Bačka u saradnji sa Univerzitetom u Segedinu.


U 50 kilometara širokoj zoni glavnih saobraćajnica, od Budimpešte do Beograda, nalazi se mnogo banja sa različitim mogućnostima.

Nakon snažnog razvoja banja u Mađarskoj, koje su privukle značajan broj turista i bile pokretač razvoja u regionu, uočeno je da postoje problemi sa pratećim uslugama i dodatnim sadržajima kako bi se zaokružio turistički proizvod.

Banje u Srbiji su manjeg kapaciteta, ali motivisane da unaprede usluge i izgrade svoj turistički potencijal vodeći se iskustvima banja u Mađarskoj. Izrada integrisane strategije razvoja banja, zasnovana je na prekograničnoj saradnji između projektnih partnera. Planirana strategija će uključiti 30 banja, 17 u Mađarskoj i 13 u Srbiji, na ciljanom području koje privlače ukupno do 2,5 miliona posetilaca godišnje. Svaka od tih banja se nalazi u krugu od 45 kilometara od autoputa.

Strategija će uskladiti vizije i akcione planove projektnih partnera, što će stvoriti zajednički program razvoja i definisati strukturu usluga za svaku banju. Umesto rivalstva, biće stvoreno partnerstvo između projektnih partnera, a samim tim i 30 istaknutih banja, koje će zajednički raditi na razvoju te grane turizma u prekograničnom području.

Za potrebe izrade strategije biće urađena odgovarajuća situaciona analiza, usklađivanje razvojnih koncepata banja, prenošenje iskustva kroz radionice, forume, konferencije i istraživanja.

Regionalna razvojna agencija Bačka će u okviru aktivnosti na projektu izvršiti detaljnu reviziju banjskog lokaliteta u Bečeju. Rezultati revizije će biti uključeni u proces izrade regionalne strategije.

U izradi integralne strategije razvoja banja, osim Regionalne razvojne agencije Bačka, učestvuju i Agencija za razvoj opštine Temerin, opštine Morahalom i Ada, a nosilac projekta je Univerzitet u Segedinu.

Sprovođenje projekta „Cooling cubes – integrisana strategija razvoja banja koje su smeštene u okolini glavnih saobraćajnica u prekograničnom području Srbije i Mađarske“ trajaće 16 meseci.

Sredstva, u vrednosti od 117.440 evra, obezbeđena su iz trećeg poziva prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, a Evropska unija finansira 85 odsto vrednosti projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari