Vilma Espin, supruga aktuelnog predsednika Kube Raula Kastra preminula je juče u 77. godini života. Espinova je bila ključna ličnost u kubanskoj revoluciji i dugogodišnji šef kubanske Federacije žena, u okviru koje se borila za ženska prava. Iako je rođena u bogatoj porodici borila se kao gerilka zajedno sa Fidelom Kastrom i njegovim mlađim bratom Raulom u planinama Sijera Leonea.

Vilma Espin, supruga aktuelnog predsednika Kube Raula Kastra preminula je juče u 77. godini života. Espinova je bila ključna ličnost u kubanskoj revoluciji i dugogodišnji šef kubanske Federacije žena, u okviru koje se borila za ženska prava. Iako je rođena u bogatoj porodici borila se kao gerilka zajedno sa Fidelom Kastrom i njegovim mlađim bratom Raulom u planinama Sijera Leonea. Udala se za Raula 1959. sa kojim ima četvoro dece, i često su je opisivali kao kubansku „prvu damu“.
Espinova je kako je preneto preminula nakon duge i teške bolesti. Kubanske vlasti su proglasile period žalosti koji će trajati do danas, a na svim javnim zgradama i vojnim bazama u zemlji zastave su spuštene na pola koplja. Jedna je od prvih Kubanki koja je diplomirala hemijski inženjering i magistrirala na Masačusets institutu za tehnologiju. Godine 1960. osnovala je kubansku Federaciju žena, masovnu organizaciju koja je imala za cilj borbu za jednaka prava žena. Bila je član Centralnog komiteta Komunističke partije još od njenog osnivanja 1965.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari