Preminuo akademik i matematičar Bogoljub Stanković 1Bogoljub Stanković Foto: SANU

Istaknuti srpski matematičar, akademik Bogoljub Stanković preminuo je juče u 93. godini života, u Novom Sadu, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU).

Stanković je rođen je 1. novembra 1924. godine u Botošu kraj Zrenjanina. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Za vreme Drugog svetskog rata proveo je godinu dana kao zatvorenik u koncentracionim logorima u Mađarskoj i Nemačkoj, a jedan od njih bio je i Dahau.
Nakon što je zemlja oslobođena, počeo je studije matematike na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1949. do 1953. godine bio je asistent na Matematičkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Za docenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izabran je 1954. godine, 1959. godine za vanrednog, a 1964. godine za redovnog profesora. Po pozivu je proveo jednu godinu kao profesor-asistent (docent) na Univerzitetu Sorbona 1959. godine.
Sve ovo vreme, profesor Stanković je angažovan u svim aspektima društvenog života kao član pokrajinskih i državnih vlada, a posebno u oblastima obrazovanja i nauke.
Posebna zasluga u njegovoj profesorskoj karijeri jeste stvaranje nekoliko novih univerzitetskih predmeta iz različitih grana matematike. Akademik Stanković je rodonačelnik moderne analize u Novom Sadu i Srbiji. Novosadska škola matematičke analize je formirana na seminaru koji je vodio 55 godina.
Polja naučnog interesovanja profesora Stankovića bili su funkcionalna analiza i pre svega, teorije uopštenih funkcija i njihova primena. Bio je zainteresovan i za razne mehaničke modele.
Objavio je šest monografija i oko sto i pedeset radova. Mongi od njih objavljeni su u istaknutim matematičkim časopisima, kao što su časopisi CRAS, J. Diff. Equations, Studia Mathematica, J. London Math. Soc., Uspeki mat. nauk. …
Za vreme uspešne pedesetogodišnje univerzitetske karijere, profesor Stanković bio je na čelu Instituta za matematiku, dekan Prirodnomatematičkog fakulteta i rektor Univerziteta u Novom Sadu. Bio je član i predsednik mnogih domaćih i međunarodnih odbora u oblasti matematike. Nagrađivan je najvažnijim domaćim priznanjima kao i ordenom Officer de l’ordere national de merite, Republique France. Godine 1969. proglašen je za počasnog građanina Baltimora. Za izuzetan doprinos matematici je dobio je 2016. Povelju matematičkog instituta SANU. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, izabran je 1963. a za redovnog člana 1972. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari