Preminuo akademik Vladeta Jerotić 1Foto: Screenshot Youtube

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u 95. godini, saopštila je jutros na svom Fejsbuk nalogu Zadužbina Vladete Jerotića, čiji je on bio osnivač.

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU. Rođen je u Beogradu 2. avgusta 1924. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizirao neuropsihijatriju, a u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj psihoterapiju.

Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice „Dr Dragiša Mišović“.

Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Od 1984. godine Jerotić je član Udruženja književnika Srbije, a redovni je član Medicinske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti).

„Čovek je lep kada ima lepu reč za druge, a empatija je važna i lekovita, o tome nema spora. Mi smo bića sumnje i poverenja i stalno se razvijamo i tražimo potvrdu. Zato i lekari, a posebno pedijatri, moraju da uče da budu obdareni empatijom“, ovako je profesor Jerotić u oktobru 2016. godine na predavanju govorio lekarima Univerzitetske dečije klinike u Tiršovoj o uticaju emocija na lečenje i oporavak najmlađih pacijenata.

http://

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari