Desetak invalida rada fabrike „Iskra metal“ više od 130 dana pokušavaju da, kako tvrde, na osnovu pravosnažnih sudskih rešenja naplate dugovanja od svog bivšeg preduzeća. Potražuju 21 zaradu i razlike u platama za period od 1991. do 2003. godine. Na mnogo načina, u skoro četiri i po meseca, skretali su pažnju na svoj položaj.


Štrajkovali su glađu uz odštampane kolektivne umrlice, protestovali ispred gradske uprave, tražili pomoć od verskih poglavara, pretili radikalizacijom, pa je njihov vođa Halko Duštinac sebi u šaku zakucao ekser kao prvu opomenu. Nedavno je gradonačelnik Novog Pazara pred novinarima rekao da neko pokušava da manipuliše tim ljudima i da su oni pre skoro mesec dana dobili od 500.000 do 700.000 dinara, ali i da će se tražiti rešenja za njihove druge probleme. Sa štrajkačima je razgovarao i ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić. Konkretizacija razgovora tek treba da usledi. Pre nekoliko dana u ovom gradu su boravili i sa radnicima razgovarali zvaničnici Odbora za predstavke i predloge Skupštine Srbije, koji će na više adresa uputiti „jasne urgencije za rešavanje problema“.

Nezadovoljstvo ključa i u Građevinskom preduzeću „Razvitak“ Od 1.000 građevinara ostalo je samo 219 i njima se duguje više od 50 plata. Prozvali su gradsku upravu zbog ne ispunjavanja dogovora da GP „Razvitak“ obešteti za 380.000 evra za lokaciju u centru grada, koja je nacionalizovana a potom na sudu vraćena bivšim vlasnicima. Sudska odluka sa zateznim kamatama dostigla je skoro milion evra, ali vansudskim poravnanjem došlo se do 380.000 evra i obavezom da se taj dug isplati u 12 rata. Radnici tvrde da su do sada uplaćene samo dve rate. Ukoliko i dalje ne bude poštovan taj dogovor, građevinari su zapretili štrajkom i blokadom zgrade gradske uprave. Radnicima je nejasan i način privatizacije njihovog preduzeća i o tome se dosta dugo govori. Pre tri godine procena kapitala GP „Razvitak“ kretala se od 3,6 do 5,5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari