"Platićete za ovo": Sagovornici Danasa o brutalnim pretnjama Danasu i N1 iz vrha države 1Foto: printscreen/Instagram @buducnostsrbijeav

Orkestrirani napadi naprednjaka na Danas nisu ništa neuobičajeno, ali su danas podignuti na viši nivo jer su, pored niza uvreda, “začinjeni” i pretnjom koju je izrekao ministar trgovine Tomislav Momirović poručivši novinarima i urednicima “platićete za ovo”.

Reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da “Musliu nije njegov otac”, Danas je u tekstu „Albanac u Beogradu: Ko je Fahri Musliu, za koga Vučić govori da mu nije otac?” upoznao čitaoce sa likom i delom Muslia.

Međutim, naprednjačka vrhuška, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, izgleda da nije pročitala tekst dalje od naslova, optuživši Danas da napada porodicu predsednika Srbije, crta metu Danilu, laže o Andreju Vučiću…

Novinari i urednici Danasa nazvani su `ološem i šljamom`, poručeno im je da će pasti na izborima 17. decembra, (kao da se redakcija Danasa kandiduje), a najdalje je otišao Momirović koji je putem Instagrama uputio direktnu pretnju.

„Đubrad najveća“

„Đubrad najveća! Kakav neopevani šljam! Platićete za ovo i bićete i vi počišćeni na ovim izborima, filijalo Dragana Đilasa za najprljavije poslove“, poručio je Momirović.

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić kaže za Danas da izgleda da je ministar u tehničkoj Vladi Tomislav Momirović prespavao jučerašnji dan u kojem smo obeležili Međunarodni dan nekažnjivosti zločina nad novinarima, i uputio nedopustivu preteću poruku redakciji, koja je prošle godine dobila terorističku pretnju da će proći kao novinari Šarli Ebdoa, kada je ubijeno deset članova te redakcije i dva policijaca, dok je 11 ranjeno.

„`Platićete i bićete počišćeni… `, ne samo da je pretnja već je i poziv na `čišćenje`, ističe Matić.

Kako dodaje, ne ulazeći u uređivački koncept Danasa i zajamčenu slobodu izražavanja garantovanu Ustavom i zakonima, i činjenicu da je citirani naslov senzacionalistički i uvredljiv, nedopustive su pretnje koje je uputio i rečnik koji je preko Instagram naloga upotrebio ministar spoljne i unutrašnje trgovine.

„Momirović sklon neumerenim izjavama“

„Poznavaoci lika i dela Tomislava Momirovića znaju da je on i pre ulaska u Vladu bio sklon bombastičnim stavovima i neumerenim izjavama na društvenim mrežama koje su privlačile pažnju i u značajnoj meri ga preporučile za ministarsko mesto. Ako je Momirović nameravao da ponovo privuče pažnju – u tome je nesporno uspeo ovakvim rečnikom nedostojnim člana vladajućeg kabineta. Ako ovakvo ugrožavanje bezbednosti novinara i medija bude preduslov za napredak u karijeri, onda će se stvoriti i ambijent u kojem će se čišćenje zaista i dogoditi“, naglašava Matić.

Matić: Otrovni vokabular

On dodaje da se plaši da je ovo najava otrovnog vokabulara koji će se koristiti do 17. decembra.

„Ovakve reči su do te mere pogrešne, zabrinjavajuće i opasne da ih ne može oporavdati ni predizborna euforija pod koju je očito potpao ministar Tomislav Momirović. Zato odmah mora da prestane medijski linč kojim se ugrožava bezbednost novinara Fahri Musliua i njegove porodice baš kao što mora da prestane i vređanje porodice Aleksandra Vučića, sa koje god strane da dolazi“, poručuje Matić.

Potpredsednik UNS-a Slobodan Ćirić kaže za Danas da svako ima pravo da bude nezadovoljan onime što neki medij objavi, ali da to ne znači da ima pravo da preti i vređa novinare i urednike tog medija.

Dodaje da svoje nezadovoljstvo može da izrazi pisanjem odgovora, demantija, obraćanjem regulatornim telima ili da traži zadovoljenje, naknadu štete pokretanjem sudskog postupka.

„Ali, veliko ali, pre svega toga zaista bi bilo neophodno da svako ko želi da reaguje, pročita u celosti ono što je medij objavio, možda i da dva i više puta pročita i da dobro razmisli u kom pravcu i prema kome usmerava svoje nezadovoljstvo. Ovaj način je, po meni, mnogo ispravniji od vređanja i pretnji `na prvu loptu`“,smatra Ćirić.

Slobodan Cvejić, univerzitetski profesor i potpredsednik Srbija centra, ističe za Danas da ovako burnim i neprimerenim reakcijama, pogotovo pretnjama, naprednjaci upadaju u zamku koju su sami kopali.

„Toliko su besni i osioni da više ne mogu da sačekaju da `prljav posao` umesto njih rade njihovi dežurni `pljuvači` u tabloidima, nego se izjašnjavaju direktno i javno. Ovo jasno ukazuje da nije počelo samo izborno nadmetanje sa strankama sadašnje opozicije, nego i trka za zauzimanje mesta uz vođine skute. To je dokaz više da treba na izborima srušiti celu tu `kulu zla`, a ne uvek iznova nadograđivati na urušenim temeljima“, naglašava Cvejić.

Da je Anđelko otac predsednika Srbieje potvrdio je i sam Vučić u video zapisu na Instagramu, iako to niko nije sporio. Rekao je da je ponosan na svog oca Anđelka i svoju majku.

“Znam koliko je poštena, časna i odana bila, i njemu i porodici i državi. Još jedanput da vam kažem, moj otac je Anđelko, ja ga volim beskrajno. Sačuvaćemo sve porodice u Srbiji i sačuvaćemo Srbiju od vas neodgovornih, progonitelja koji biste da srušite sve što je ova zemlja napravila”, naveo je Vučić.

Napad i na N1

Napad na Danas nije bio usamljen, jer su se pojedini funkcioneri SNS-a nameračili i na N1, odnosno na dokumentarni film o Vučiću „Ja, Aleksandar: Državni gambit“, koji je sinoć emitovan.

Tako je minister finansija Siniša Mali naveo da u svakoj predizbornoj kampanji televizija N1 ima već ustaljenu praksu da spremi “niz najodvratnijih propagandnih filmova, po pravilu punih mržnje i kritike prema predsedniku Republike Srbije Aleksandar Vučiću”..

„Večerašnji propagandni film „Ja, Aleksandar: Državni gambit“, pokazuje da su u panici, da ne biraju sredstva i da više ne znaju šta rade. Propagandnim filmom pokazali su da će ovo, kada su oni u pitanju, biti najprljavija kampanja, u kojoj se neće libiti da iz sve snage, na najgori način, udaraju na Aleksandra Vučića, kako bi se njihov šef Dragan Đilas vratio na vlast i nastavio da krade. Da li je ovo profesionalno i objektivno izveštavanje, kojim su im puna usta? Ovako nešto u Evropi nije viđeno. Ovo je napad na jednog čoveka, na njegovu porodicu, ovo je haško suđenje Aleksandru Vučiću na kome smo videli i čitanje optužnice i presudu! Ovo je lov na jednog čoveka koji se svakog dana, više od jedne decenije, samo bori za kvalitetniji život svakog građanina. Podrška, predsedniče! Srbija ne sme da stane!“, poručio je ministar Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari