Pretnje ne smeju proći nekažnjeno: Ambasador Misije OEBS i predstavnici Radne grupe za bezbednost novinara posetili Danas 1Foto: Aleksandar Roknić

Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, izrazio je podršku zaposlenima i novinarima lista Danas nakon pretnji smrću koje su im upućene imejlom sa nepoznate adrese zbog njihovog pisanja i izrazio zadovoljstvo brzom reakcijom policije i tužilaštva.

Kako je dodao, pretnje Danasu su „neprihvatljive“ i naveo da je Misija OEBS-a u Srbiji solidarna sa našim listom i založio se za punu istragu ovih pretnji.

– Drago mi je što je predsednik Aleksandar Vučić reagovao i osudio pretnje Danasu, kao i to što je premijerka Ana Brnabić ranije izrazila posvećenost bezbednosti novinara, rekao je Bratu.

On je tokom posete Danasu osudio obraćanje narodnog poslanika iz SNS Nebojše Bakareca koji je u parlamentu optužio Danas i Novu da vode hibridni rat protiv Srbije i Aleksandra Vučića, da zagovaraju nezavisnost Kosova, kao i da tamošnje Srbe proglašavaju kriminalcima.

– Takav govor u parlamentu je neprihvatljiv, jer je reč o govoru mržnje. Takođe, nije dobro u ovakvoj atmosferi pretnji Danasu, jer ne utiče na smirivanje situacije, naveo je Bratu.

Prema njegovim rečima, pretnje Danasu su došle ubrzo nakon formiranja nove Vlade Srbije.

– Kao da neko testira vladu i dobro je što su MUP, tužilaštvo, Stalna radna grupa za bezbednost novinara, kao i međunarodne organizacije brzo reagovale. Pominjanje Šarli Ebdoa je jako čudno i zato ove pretnje moramo uzeti ozbiljno i biti solidarni protiv terorizma. Ove pretnje ne smeju proći nekažnjeno, naveo je Bratu.

Dragoljub Petrović, glavni i odgovorni urednik Danasa, zahvalio se na podršci i naveo da nikad u istoriji tog lista nije bilo takvih pretnji.

– Prete jer smo antifašistički list i jer pišemo o ratnim zločinima, ali nikad do sada nismo dobili ovakve pretnje. Normalno je da smo se uplašili, ali je država brzo reagovala, rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo i policija su jako brzo reagovali i izrazio očekivanje da će se ustanoviti da je reč o „usamljenom pojedincu“.

Sastanku u našem listu prisustvovao je i predstavnik MUP-a Srbije Bekir Dudić, koji je istakao da je policija preduzela sve mere kako bi se pronašla osoba koja je pretila Danasu.

Matić: Zadovoljni Vučićevom osudom pretnji

Veran Matić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, rekao je da se prvi put suočavamo sa pretnjom jednom mediju preko Proton mejla.

– Zadovoljni smo što je predsednik Vučić osudio preteće pismo, ali je njihov poslanik u parlamentu optužio Danas i Novu da vode politiku protiv Srbije. Dok god bude takvog govora prema medijima anonimni ljudi će biti ohrabreni da prete, rekao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari