Pretnje Marku Vidojkoviću rasvetljene za tri, a Dejanu Kožulu ni za 20 dana 1Foto: FoNet TV

Ministarstvo unutraštnjih poslova saopštilo je da su rasvetljene pretnje upućene piscu i autoru emisije “Dobar, loš, zao” koje je dobio pre tri dana, a nakon emitovanja epizode u kojoj je jasno naznačeno da se u Srebrenici dogodio genocid, povodom presude o doživotnom zatvoru Haškog osuđenika – Ratka Mladića.

Pretnje Marku Vidojkoviću rasvetljene za tri, a Dejanu Kožulu ni za 20 dana 2
Foto: FoNet/Milica Vučković

Kako je navedeno u saopštenju, pripadnici MUP, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, po zahtevu Posebnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu izvršili su provere Instagram profila sa kojeg su upućene pretnje Vidojkoviću.

„Proverama je utvrđeno da je istom pristupano sa IP adrese koje pripadaju telekomunikacionim operaterima iz Austrije, kao i broj telefona kojim je registrovan navedeni profil, koji takođe pripada austrijskom operateru mobilne telefonije“, piše u saopštenju.

Ministarstvo će dostaviti zahtev Interpolu Austrije radi identifikovanja tražene osobe, kao i izveštaj nadležnom tužilaštvu.

Međutim, od pretnji upućenih novinaru Dejanu Kožulu, koji je u vreme napada bio novinar i dopisnik Federalne televizije Bosne i Hercegovine, a koje su usledile, takođe, zbog ratnog zločinca Ratka Mladića i jasnog stava o genocidu, prošlo je dvadest dana bez ikakvog odgovora Tužilaštva.

Naime, Dejan Kožul dao je 3. juna iskaz u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal zbog serije pretnji koje od sredine maja dobija na društvenim mrežama. Kožul je primio za dve nedelje niz pretnji i uvreda. Jedna od njih, recimo, glasi: “Alo, pederčino, glupa, šta diraš murale. Koji kurac ti glumiš, bre? Ako ti se ne sviđa Srbija, beži iz nje moja ti je preporuka! Ako nastaviš ovako sa svojim ponašanjem, neće izaći na dobro… A Bog sve gleda”.

Bilo je i onih kraćih i ubitačnijih: “Spisak postoji”.

A, zbog čega? Od sredine prošlog meseca, Kožul je izložen brutalnim napadima na društvenim mrežama, koje su usledile nakon objavljivanja fotografije prekrečenog murala haškog osuđenika Ratka Mladića.

Neposredno pre toga, objavio je tekst u našem listu – Danas – o muralu sa dva ikonične figure unutar Srpske pravoslavne crkve – patrijarha Pavla i mitropolita Amfilohija, a na koji je dopisan tekst: „Gej je okej“, što je bio okidač za “najezdu” nasilnih komentara, pretnjama smrću, batinama, proterivanju iz Srbije…

Uoči presude presude Ratku Mladiću, na konferenciji za novinare, Dejan Kožul je postavio pitanja Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku o genocidu i odgovornosti za tragičnu atmosferi u društvu u kojoj se zločini negiraju a oni koji se usuđuju da o njima progovore bivaju progonjeni i pod stalnim pritiskom opasnosti za sopstvenu, fizičku bezbednost.

Dvojica državnika su ga tada javno optužili za provokaciju, pozivali se na to da radi za BiH televizuju i da zbog toga takva pitanja postavlja.

Ne samo da se Kožul nakon toga našao pod udarom pretnji smrću na društvenim mrežama, već je postao i glavna tema režimskih tabloida kao provokator.

Kako kaže za Danas, to nije bilo dovoljno da već 20 dana nema nikakav odgovor, niti poziv iz Tužilaštva, iako ih je, poput Marka Vidojkovića, sve uredno prijavio.

Da li je to zato što je Dejan Kožul bio novinar Federalne televizije iz Bosne i Hercegovine? Zato što je društveno prihvatljivo da kao bosanski novinar bude proglašen provokatorom, kako su ga okarakterisali Dodik i Vučić?

Razume se, pretnje koje Vidojković dobio, takođe, lede krv u venama i nisu ništa manje opasne. Podsetimo se, stoga, na sadržaj one čijeg autora je locirao MUP.

“Znam gde stanuješ, zaklaću te kurvin sine. Majka ti je kurvetina, poserem joj se u usta smrdljiva. Prvo ću da te zakoljem a onda imam da te sečem na komade glupanderu glupi. Poserem se na celu tvoju kurvinsku, preružnu familiju. Zaklaću te, kunem se!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari