Pretučenom gej mladiću ponuđena pravna i psihološka pomoć: Udruženje Da se zna! za Danas 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Aleksandar Savić iz Udruženja Da se zna! ističe za Danas da je ova nevladina organizacija gej mladiću, koji je nedavno pretučen na liniji 48, koja saobraća na relaciji Slavija-Miljakovac, ponudila adekvatnu pravnu i psihološku pomoć.

Ovaj mladić, inače maloletnik, požalio se Udruženju Da se zna! kako ga je jedan nasilnik tukao po glavi u autobusu, maltretirao i udario dva šamara.

Savić za Danas ukazuje da je Udruženje Da se zna! nudi psihološku i pravnu pomoć svima koji im se jave da su pretrpeli neki vid nasilja ili diskriminacije.

“Momak nam se javio i tražio da podelimo njegovu priču, što smo i učinili na našim društvenim mrežama, a ponudili smo mu i adelvatnu pravnu i psihološku podršku”, naglašava Savić za Danas.

Inače, Udruženju „Da se zna!“ u 2021. godini prijavljena su 83 incidenta protivpravnog postupanja motivisanih homo i/ili transfobijom, a nešto više od 15 odsto ukupno zabeleženih incidenata je prijavljeno nadležnim institucijama

Ti incidenti uključuju ne samo nasilje, već i ostale protivpravne akte motivisane mržnjom kao što su dela protiv imovine, uznemiravanje, pretnje i diskriminaciju.

U dva slučaja koje je Da se zna! pokrenulo zbog govora mržnje, potvrđenih i mišljenjem Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u 2021. donete su presude koje ne idu u korist LGBT+ zajednici u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari