Preventivni ultrazvučni pregledi dojke u centru Sremske Mitrovice 1foto: V.G.

Kamion opremljen ultrazvučnim aparatom i svom neophodnom opremom za dijagnostički pregled dojke biće postavljen na Trgu Ćire Milekića u centru Sremske Mitrovice, u sredu i četvrtak, 5. i 6. oktobra.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, preventivni pregledi dojki biće omogućeni za sve zainteresovane žene u sklopu kampanje Udruženja „Žena uz ženu”, povodom obeležavanja oktobra kao Meseca borbe protiv raka.

Kampanja je podrška ženama obolelim od raka dojke, kako bi se prevencija digla na viši nivo.

Udruženje „Žena uz ženu” osnovano je sa ciljem da pruža podršku ženama obolelim od karcinoma dojke, ali pre svega da deluju preventivno kroz radionice, predavanja u prostorijama Udruženja i da govoreći „jasno i glasno” o ovoj temi ukazuje na bitnost i važnost preventivnih pregleda.

Za ultrazvučni pregled dojke ne treba posebna priprema, dok je za mamografske preglede jako važno da žena pre pregleda na kožu ne nanosi dezodorans, talk ili puder. Određene čestice u ovim kozmetičkim sredstvima mogu da ostave artefakte na mamografskim snimcima i daju lažnu sliku prisustva promene u dojci. Pre svakog pregleda preporučuje se samo lična higijena, običnom vodom i sapunom.

Pored toga, na svaki novi pregled dojke izuzetno je važno da pacijentkinje ponesu svu prethodnu medicinsku dokumentaciju koja uključuje izveštaje, nalaze, ali i snimke na filmu ili CD-u prethodnih mamografskih pregleda i pregleda na magnetnoj rezonanci.

Među najčešćim simptomima koji ukazuju na ovu opaku bolest su otvrdnuće, crvenilo i naboranost kože na dojci, promena u veličini ili obliku, uvlačenje bradavice i kože grudi, a bilo kakva asimetrija koja se primeti na grudima je jedan od znakova koji upućuje na hitan lekarski pregled.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta, a u Srbiji prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut” svake godine oboli više od 4.600 žena, dok preko 1.600 njih izgubi borbu sa ovom opakom bolešću.

Stručnjaci ističu da je lečenje najuspešnije kada se započne u ranoj fazi bolesti, a za rano otkrivanje neophodni su redovni preventivni pregledi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.