Prijava za novih 100 evra za mlade od 16. do 31. maja, isplata u junu 1Foto: Pixabay/byrev

Vlada Srbije danas je usvojila i uputila Narodnoj skupštini Srbije Predlog o dopunama Zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2.

Po završetku prijave, u junu će početi isplata 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom srednjem kursu dinara prema evru koji utvrđuje Narodna banka Srbije na dan stupanja na snagu predloženih zakonskih izmena.

U obrazloženju zakona koji se odnosi na izmene, navodi se da su razlozi za njegovo donošenje „sadržani prevashodno i u činjenici da je u periodu nakon vanrednog stanja i globalne pandemije aktivnost privrede značajno ugrožena, te da je za njenu revitalizaciju neophodna podrška Republike Srbije koja se ovom merom pruža uz stvaranje uslova za poboljšanje društvenog položaja ove kategorije lica kao oblasti od opšteg interesa za Republiku Srbiju.“

U prvoj krugu pomoći prijavilo se više od milion mladih, a iz budžeta je isplaćeno više od sto miliona evra u dinarskoj protivvrednosti na dan isplate, po srednjem kursu NBS.

Predsednik Srbije odbacio je večeras kritike opozicije i stručnjaka koji ovenjuju da je reč o predizbornom marketingu, kao i da je taj novac – kao i neke ranije vrste pomoći drugim kategorijama stanovništva – podeljen neselektivno. i kako je rekao za televiziju Prva raduje se krivicnim prijavama opozicije.

Pokret za preokret ranije danas je predao krivicnu prijavu protiv leksandra vucica zbog nudjenja mita mladima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari