Prijepolje posle poplava: Lim se povlači, voda iz gradskog vodovoda još uvek nije za piće 1Foto: TV Forum

Posle poplava koje su zadesile Prijepolje i okolinu, reka Lim se povukla u svoje korito i ostavila je velike nanose mulja i smeća, a voda iz gradskog vodovoda i dalje nije za piće, pa se građani snabdevaju iz cisterni.

„Voda sa izvorišta za gradski vodovod je još uvek mutna i čekamo da Zavod za javno zdravlje Užice završi novu analiza“, kazao je za Danas Vladimir Babić, predsednik te opštine u kojoj je i dalje na snazi vanredna situacija od poplava.

On je naveo da se takva analiza iščekuje i u Brodarevu koje je, zajedno sa naseljem Ivanje, najteže pogođeno poplavama.

Građani se, naveo je, „od petka snabdevaju vodom za piće iz dve mobilne i jedne stacionarne cisterne“ i dodao da je „prijepoljska bolnica snabdevena potrebnim količinama vode“.

Iz JKP Lim su obavestili građane da se „zbog povećane mutnoće, voda iz vodovoda u Prijepolju i Brodarevu ne može koristiti za piće, već samo za higijensko-sanitarne potrebe“.

Dana Ljujić, rukovoditeljka postrojenja za preradu vode JKP Lim, saopštila je da je užički Zavod za javno zdravlje uzeo uzorke vode za piće i da će rezultati bakteriološke i mikrobiološke analize biti gotovi za pet do šest dana.

Ona je objasnila da bi voda mogla da se koristi za piće, nakon što tri uzastopne analize Zavoda pokažu da je ona ispravna.

„Ako bude sve u redu i sa mikrobiološkom analizom, očekujem da će u petak ili subotu sve to biti završeno“, rekla je Ljujić za TV Frum info.

U Brodarevu, dodala je, zbog još uvek velike zamućenosti vode iz tog seoskog vodovoda, analize nisu počele, a prva bi trebalo da se obavi sutra.

Inače, Lim se, kako je za Danas rekao predsednik opštine Vladimir Babić,  povlači u korito, ali je za sobom, kao i bujični potoci, ostavio velike nanose mulja, smeća i drugog otpada.

„Lim je, sa 380 centimetara koliki je bio vodostaj pre neki dan, pao na 200 centimetara što je, maltene, redovna odbrana od poplava“, kazao je za Danas Babić.

O je najavio da će sutra, uz pomoć mehanizacije komunalnih reduzeća, početi sanacija šteta na putnoj i drugoj infarstrukturi, a potom će opštinska komisija početi da popisuje štete u domaćinstvima, na poljoprivrednom zemljištu i poslovnim objektima.

„Kada utvrdimo obim štete, odlučimo o tome koliko će biti učešće opštine u isplatama šteta. Tražili smo pomoć od Republike i nadam se da ćemo je dobiti“, kazao je za Danas predsednik opštine Prijepolje.

Prijavljivanje šteta

Iz opštinske uprave je saopšteno da građani mogu da prijave štetu na telefon 064/1413-981, nakon čega će komisija izaći na teren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari