Prikaz srpskog naoružanja inostranim delegacijama iduće nedelje 1Foto: Vojska Srbije (arhiva/ilustracija)

Ministarstvo odbrane organizovaće iduće nedelje prikaz i demonstraciju sa bojevim gađanjem naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja delegacijama iz više partnerskih zemalja, zainteresovanih da se upoznaju sa tehničkim i operativnim karakteristikama sredstava, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, planirano je da budu predstavljena različita pešadijska sredstva, kompleti zaštitne balističke opreme unapredjenih performansi, nova familija savremenog streljačkog naoružanja – jurišne i snajperske puške, nišani za naoružanje uključujući i video nišan koji omogućava gađanje iz zaklona, optoelektronski sistemi za izvidjanje bojišta, naoružana robotizovana zemaljska platforma, oklopni transporter 8×8 i oklopno vozilo 4×4.

„Strani partneri su zainteresovani i za familiju vodjenog protivtenkovskog naoružanja, fiber-optički i radio vodjene rakete dometa od pet do 25 kilometara, namenjene za primenu sa zemaljskih ili helikopterskih platformi. Domaća industrija predstaviće i bespilotnu naoružanu letelicu, besposadne vazduhoplovne platforme i familiju nevodjenog i vodjenog vazduhoplovnog naoružanja, kao i artiljerijski PVO sistem malog dometa za neposrednu zaštitu transporta oklopnih i jedinica motorizovane pešadije, za dejstvo po dronovima i zemaljskim ciljevima“, navodi se.

Ministarstvo je dodalo da najveće interesovanje vlada za automatizovano artiljerijsko orudje Nora B52, višecevni raketni lanser koji omogućava upotrebu vodjenih i nevodjenih raketa, kao i komandno-informacioni sistemi za podršku artiljeriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari