Najzapadnija sremska opština Šid jedina je u regionu koja nije gasifikovana, pa je ovih dana gasifikacija postala aktuelna tema.

Nedavno je ovde boravio i generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, koji je sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarao o gasifikaciji ove teritorije. Tom prilikom postignut je načelan dogovor da se što pre krene u pomenuti proces, jer trenutno ne postoje tehnički problemi koji bi to onemogućili.

Dinamika radova podrazumeva da do kraja decembra zajednički timovi „Srbijagasa“ i opštine Šid urade idejni projekat, na osnovu kojeg bi do kraja marta naredne godine trajala izrada studije izvodljivosti. U tom periodu bilo bi osnovano i zajedničko preduzeće u skladu sa budućim dogovorima, a pre i nakon toga krenulo bi projektovanje.

Opštinsko rukovodstvo je zbog razvojnih planova skrenulo pažnju investitoru na industrijske zone, u kojima bi mogli industrijskim potrošačima ponuditi uslugu snabdevanja gasom.

– Ukoliko budemo poštavali pomenutu dinamiku radova i ukoliko budu prihvaćeni finansijski modeli koje će „Srbijagas“ odrediti u saradnji sa opštinom, Izvršnim većem AP Vojvodine i Vladom, radovi bi mogli da počnu ove godine. Najraniji rok do kojeg bi gasifikacija mogla biti završena je kraj 2011. godine. To je prilično ambiciozan rok, ali ne i neostvariv – kaže Bajatović.

Cena priključka iznosiće između 600 i 700 evra, uz mogućnost otplate u narednih pet do sedam godina.

– Verujem da ćemo vrlo brzo, već u narednoj godini, krenuti ozbiljnim koracima ka tome da naša opština ne bude jedina u Sremu koja nije gasifikovana – kaže predsednica opštine Šid Nataša Cvjetković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari