Prikupljanje potpisa za regionalnu deklaraciju o borbi za LGBTI prava 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Progres institut (Severna Makedonija), Forum lijeve inicijative (Bosna i Hercegovina), Fond za progresivne politike (Crna Gora) i Centar modernih veština (Srbija) pokrenuli kapanju prikupljanja potpisa za donošenje Deklaracije o borbi za LGBTI prava.

Kako ukazuju iz ovih organizacija, pred nama je Evroprajd (EuroPride 20229), centralni događaj kojim se već 30 godina obeležava borba za ljudska i LGBTI prava.

“Želeći da se aktivno uključimo u njegovo obeležavanje, četiri organizacije sa prostora Zapadnog Balkana pokreću zajedničku kampanju prikupljanje potpisa za regionalnu deklaraciju o borbi za LGBTI prava. Ovom deklaracijom želimo da podstaknemo socijaldemokratske i demokratske stranke i njihove članice i članove iz čitavog regiona da aktivno pružaju podršku i bore se za poštovanje LGBTI prava. Pozivamo sve aktivistkinje i aktiviste socijaldemokratski orijentisanih političkih partija, nevladinih organizacija, sindikata i medija s prostora Zapadnog Balkana koji veruju u osnovne socijaldemokratske vrednosti aktivne demokratije, solidarnosti i ravnopravnosti da potpišu deklaraciju”, navode iz ove četiri organizacije.

Potpisnice i potpisnici se obavezuju da će u narednom periodu užurbano raditi na: Aktivnoj borbi protiv svih oblika diskriminacije i zločina iz mržnje, zbog seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnih obeležja i polnih karakteristika; borbi protiv homofobije, transfobije i bifobije; Unapređenju zakonodavnog okvira i zakonskog uređenja istopolnih partnerskih odnose, rodnog identiteta i prepoznavanja diskriminacije na osnovu polnih karakteristika; Izgradnjii delotvornih partnerstava između političkih stranaka, LGBTI zajednice i civilnog društva, razmeni i promociji primera dobre prakse; Promovisanju kulture poštovanja prava LGBTI osoba kroz projekte, aktivnosti i kampanje i izgradnji stranačke strukture i atmosfere u kojoj će zastupnici LGBTI zajednice i drugih manjina biti predstavljeni i osećati se sigurno.

Regionalna deklaracija je usvojena 2021. godine na konferenciji “Zaštita i unapređenje LGBTI prava u zemljama Zapadnog Balkana – temelj za progresivne politike i društvo”.

Od 2015. godine uz podršku Laburističke stranke Velike Britanije i Fondacije Max van der Stoel pomenute organizacije i socijaldemokratske stranke iz regiona aktivno rade na pravazilaženju prepreka i unutrašnjem osnaživanju za bavljenje temama LGBTI prava. Hešteg je kampanje #SDandLGBTI

Svoju podršku deklaraciji možete potpisati na LINKU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari