Treća turističko-privredna-kulturna i sportska manifestacija „Sajam Dunava’’ ove godine se održava u Golupcu sa drugačijim oblikom, strukturom i sadržajem. Savet za turizam ove podunavske opštine koji je formiran prošle godine, na jednom od svojih redovnih sastanaka pokrenuo je ideju o produžetku trajanja ove centralne turističke manifestacije.

– Praktično da se u dva dana dešavaju više manifestacija kao što je bilo prethodnih dve godine, u periodu od 15. jula pa sve do 15. avgusta ove godine održaće se svakog vikenda po jedna manifestacija, a to su manifestacija za mlade, Etno sabor, Golubački kotlić, državno prvenstvo u jedrenju i Kup Golupca u jedrenju na vodi, Međunarodna veslačka regata. Dakle, za svakog po nešto, kaže predsednica Saveta za Turizam opštine Golubac, prof.dr Iskra Maksimović.

Na poslednjoj sednici organizacionog odbora ovogodišnje turističke organizacije „Sajam Dunava’’ u Golupcu prihvaćen je ovaj predlog Saveta za turizam i već od 17-og ovog meseca održaće se i prva manifestacija za mlade.

– To će biti rok koncert „Riblje čorbe’’, naravno ovo neće biti samo za mlade, već i one starije koje vole ovu muziku. Ali je ovo veče naredne subote ipak događaj za mlade Golupca, okoline i čitavog Braničevskog okruga. Sledeće nedelje, odnosno 24. jula biće „Etno-sabor’’, jer će taj vikend posle koncerta za mlade,predstavljati drugi važaj dogaj posvećen etno temi i onom što je tradicija,folklor i kulturno-umetničko stvaranje. Toga dana biće, Etno dvorište,festival folklora i izbor najlepše Etno devojke. Sledeći vikend, odnosno 31. jula, održaće se centralna manifestacija Sajma Dunava, to je čuveni, ove godine jubilarni 45. po redu „Golubački kotlić’’. Ovaj dan predviđen je za druženje sa čuvenim majstorima riblje čorbe, kada će posetioci imati prilike da besplatno degustiraju ovaj riblji specijalitet poznati alasa ovoga kraja pa i šire. Posle alasa, naredne subote, odnosno 8. avgusta, nastupaju jedriličari i kajakaši. Tog vikenda jedrličari će se takmičiti na prvenstvu države i Kupu Golupca u jedrenju na vodi, a kajakaši, učesnici Međunarodne veslačke regate, boraviće u Dobri. Na završetku ovogodišnjeg sajma Dunava, 15-og avgusta, nastupiće ugostitelji u takmičenju u pripremanju jela iz svojih kuhinja. Ovo će biti i pokušaj da se „brendiraju’’ neki od ovih proizvoda, koji će ući u katalog ugostiteljske ponude golubačkih restorana, naglasila je prof. dr Iskra Maksimović.

Organizatori „Sajma Dunava“ u Golupcu su Turistička organizacija Golubac i lokalna samouprava uz podršku Ministartva ekonomije i regionalnog razvoja – sektor za turizam Republike Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari