Prinudna uprava u Advokatskoj komori Beograda? 1

Sudeći po najavama, skupština Advokatske komore Beograda (AKB) proteći će u veoma burnoj raspravi aktuelnog rukovodstva komore i velike grupe advokata oko usvajanja novog statuta AKB.

Jedna od opcija koja se pominje među advokatima je da, ukoliko na Skupštini AKB ne bude usvojen statut, postoji mogućnost da Ministarstvo pravde uvede prinudnu upravu ovoj komori koja broji 4.000 advokata i preseče prilično žestok sukob unutar AKB.

Vladimir Gajić, advokat, objašnjava za Danas da je važeći Zakon o advokaturi donet 2011. i da je uslovio advokatske komore da u roku od šest meseci moraju da donesu statute i usaglase se sa zakonom.

– Ako to ne urade u tom roku, ti statuti prestaju da važe. Beogradska komora to nikad nije uradila i već šest godina nema statut. Na skupštini AKB 23. aprila Upravni odbor AKB je predložio isti statut koji postoji već 50 godina i koji je napravljen za komoru od 100 advokata, a danas ih ima 4.000 u Beogradu. Taj dnevni red sa tim statutom je odbačen, pa je Skupština AKB formirala radnu grupu za izradu statuta – navodi Gajić. Prema njegovim rečima, Upravni odbor je obavezan odlukom Skupštine da nakon što radna grupa napravi nacrt sprovede javnu raspravu i da taj predlog kao svoj predlog da skupštini na usvajanje i zakazala sednicu za 17. septembar.

– Onda je Upravni odbor mimo te odluke promenio datum sednice i taj statut koji je predložila radna grupa ima dve opcije koje se tiču organa upravljanja – neposredni izbori, a drugi, novi za koji se zalaže „Bolja advokatura“ je predstavnički sistem. Oni su drugu opciju izbacili, a prvu pokvarili nekim izmenama i taj statut stavili na skupštinu. Sve protivno odluci Skupštine koja je za njih obavezna, jer je Upravni odbor izvršni organ skupštine i ne može da radi protiv odluka skupštine – ističe Gajić i dodaje da će tu odluku srušiti. On objašnjava da Upravni odbor „ima glasova koliko ima članova“ i da je već šest godina na vlasti, od kojih četiri bez statuta, pa se na taj način „stvaraju uslovi da nam Ministarstvo pravde uvede prinudnu upravu, odnosno privremene mere“.

S druge strane, Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, ideje da bi Ministarstvo pravde moglo da uvede privremene mere u AKB ako ne bude usvojen statut naziva „bezumnim“.

– To pričaju bezumni ljudi. Kakve privremene mere, u odnosu na šta? To je ista grupa koja je tri-četiri godine rovarila i onemogućavala rad AKB sve dok nisu stigle presude Ustavnog suda i dve Višeg suda. Oni ne mogu da miruju. Probali su na silu, ali nisu uspeli, pa sad nastavljaju priču oko statuta – kaže Šoškić i dodaje da njemu nije istekao mandat na mestu predsednika i da će se to desiti „na dan izborne skupštine AKB“. On demantuje da je Upravni odbor AKV izmenio predlog radne grupe o statutu, nego da su utvrdili predlog radne grupe bez ikakvih izmena.

– NJima se ne dopada što je unutar radne grupe zauzet stav da se jednoj advokatskoj kancelariji sa 20-30 zaposlenih advokata ne prizna pravo glasa. To nisu advokati. Oni jesu formalno advokati, ali faktički nisu, jer rade za platu u ortačkom društvu. Zašto njima da se daje 60 glasova. Budite samostalni kao i svi drugi advokati, pa ćete imati pravo glasa – kaže Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari