Pripadnici MUP-a učestvovali u akciji “Vrhovni gospodar tame” 1Ilustracija: Freeimages / Paul Pasieczny

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u međunarodnoj policijskoj akciji “Vrhovni gospodar tame”, koju je sproveo američki Federalni istražni biro.

Cilj akcije bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime “Vrhovni gospodar tame” na internetu, od juna 2016. godine do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krali informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, lečenju i druge, navodi se u saopštenju MUP-a.

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac.

Potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin (BITCOIN), a na osnovu dosada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos od više 275.000 američkih dolara.

Pripadnici MUP-a su identifikovali i priveli S.S. (1980) iz Beograda, osumnjičenog da je jednog od članova hakerske grupe „The Dark Overlord“.

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi nađena je i oduzeta digitalna oprema, saopšteno je.

Po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćen pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.