Pripreme za novi pogon na Torlaku 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Prošle nedelje formirana je radna grupa čiji će zadatak biti da pripremi uslove neophodne za proizvodnju ruske vakcine „sputnjik V“ na Torlaku.

Odluka o formiranju radne grupe objavljena je u Službenom glasniku 29. januara, nakon poseta naših zvaničnika Rusiji i proizvođaču vakcina „sputnjik V“.

Njeni članovi su premijerka Ana Brnabić, kao predsednica, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, potpredsednik, dok su članovi Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, Saša Jaćović, v. d. direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, Vera Stoiljković, v. d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, Vukašin Grozdić, savetnik predsednika Vlade i Petar Janjić, zamenik generalnog sekretara Vlade.

Kako se navodi, zadaci radne grupe su i da vodi pregovore sa nadležnim telima iz Rusije i proizvođačem vakcine kao i da „vrši sve druge poslove neophodne za stvaranje mogućnosti da „Torlak“ počne sa proizvodnjom vakcine.“

Istovremeno, naznačeno je i da radna grupa može angažovati i druga stručna lica za pomoć ali i da članovi ovog tela neće dobijati nadoknadu za svoj rad.

Ministar Nenad Popović prethodno je najavio mogućnost da se ruska vakcina proizvodi u Srbiji rekavši da se „11. februara očekuje dolazak ruskih eksperata koji će zajedno sa ekspertima u Ministarstvu zdravlja razgovarati kako da što pre otpočne proizvodnja“.

Istovremeno portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da Rusija želi da poveća proizvodnju vakcine sputnjik V u svetu.

– U vrlo bliskoj budućnosti nameravamo da počnemo proizvodnju u stranim zemljama, kako bismo odgovorili na rastuću potražnju u sve više zemalja, rekao je Peskov. Prema navodima sa sajta vakcine „sputnjik V“, dogovor o proizvodnji ovog cepiva postignut je sa Indijom, Južnom Korejom, Brazilom, Kinom, Saudijskom Arabijom i Turskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.