Pripremljena atmosfera za abdikaciju kralja Petra I 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Dnevni list „Mali žurnal“ je na današnji dan, pre 110 godina objavio tekst u kome se polemiše da li se u Kraljevini Srbiji priprema atmosfera za abdikaciju kralja Petra I Karađorđevića.

Nekoliko uzastopnih događaja nagnalo je autora teksta „Abdikacija kralja Petra“ da postavi ovu hipotezu.

„Sada se pojavljuje jedna stvar, koja izaziva opravdanu bojazan da će se ona preobratiti u jedan od onih događaja, koji su Srbiju stalno ometali u njenom svekolikom napredovanju. Jedan beogradski list već nekoliko dana objavljuje, kako će početi donositi svojim čitaocima pravu istinu o 29. maju“, piše „Mali žurnal“.

Istovremeno sa „oživljavanjem“ starih optužbi na račun kralja Petra za Majski prevrat, počelo se sa spekulacijama da je ruski car izjavio da će ruku svoje kćeri dati srpskom prestolonasledniku Aleksandru.

„I ako bi to budućem Kralju Srbije moglo polaskati, da bude zet moćnog cara Rusije, ipak se on ne sme zavaravati taštim nadama, jer je i to jedan trik ljudi koji u mutnoj vodi ribu love, a čija je težnja da mladog prestolonaslednika uvuku u borbu protiv oca“, piše list.

Na kraju teksta, autor naglašava sposobnosti vladara Kraljevine Srbije, te se nada da do abdikacije neće doći.

„Ako se to obistini onda znači, da je opet Rusija ta, koja nam postavlja vladaoce. Narod neće dozvoliti, narod se neće saglasiti sa tim da kralj abdicira, jer je kralj Petar još sposoban da vlada, i samo blagodareći njemu i njegovoj vladavini u zemlji vlada red“, zaključuje „Mali žurnal“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari