Priština: Usvojen Predlog zakona o vojnoj policiji, Kosovo korak bliže NATO-u 1Skupština Kosova, arhiva Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska skupština je uz podršku poslanika opozicije i vlasti, u načelu izglasala Predlog zakona o vojnoj policiji u Kosovskim bezbednosnim snagama, prenosi KoSSev pozivajući se Na prištinsku Gazetu Express.

Obrazloženje teksta izneo je ministar odbrane Armend Mehaj, koji je rekao da je zakonsko regulisanje misije i statusa vojne policije korak ka članstvu u NATO.

„Ovo je prvi put da se status i misija vojne policije regulišu posebnim zakonom. S obzirom na to da je cilj Kosova članstvo u NATO-u, zakonsko regulisanje misije i statusa vojne policije je korak ka postizanju ovog strateškog cilja Republike Kosovo… Zato tražim da vojna policija ima posebna zakonska ovlašćenja za podršku misiji. Zbog toga Ministarstvo odbrane traži razmatranje i usvajanje ovog zakona“, rekao je on, prenosi KP.

Moralo je da se sačeka sa izglasavanjem kako bi se stvorio kvorum, dok je predsednik parlamenta Gljauk Konjufca naveo i mere koje bi trebalo da se preduzmu prema poslanicima kako bi Skupština Kosova pravilno funkcionisala.

„Čini mi se da ova Skupština ne bi funkcionisala da se radi kao u osnovnoj školi sa tri izostanka. Jedva nas je 61“, naglasio je Konjufca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari