Javna rasprava o Nacrtu novog zakona o javnom informisanju ponovo je aktuelizovala pitanje privatizacije lokalnih medija, ali i dalje sudbine manjinskih, koji su kao i lokalni osnovani po budžetskom principu. Predstavnici mnogih lokalnih medija strahuju da će takav zakon doneti masovno gašenje njihovih radio-stanica, jer se tim zakonom ukida pravo samoupravama da osnivaju svoje medije. Direktor Radio Subotice Toni Bedalov povodom toga podseća da se grad, još pri izradi prošlog zakona, protivio privatizaciji Radio Subotice.

– Nestanak jednog od najstarijih gradskih elektronskih medija ugrozio bi interes i potrebu građana za profesionalnim, istinitim i pravovremenim informisanjem o lokalnim temama. Ukoliko bi se radio privatizovao, privatni vlasnik bi program radija postavio na komercijalne osnove i ne bi svakako imao obavezu da brine o javnom interesu i pravovremenom informisanju građana. Njegova osnovna briga bila bi profitabilnost tog medija, te bismo dobili jedan komercijalni radio, sa svim onim zabavnim i drugim komercijalnim sadržajima koje već viđamo na medijskoj sceni – kaže Toni Bedalov za Danas.

– Radio Subotica emituje programe na mađarskom, hrvatskom, bunjevačkom i nemačkom jeziku, i teško je očekivati da bi privatni vlasnik te programe zadržao, jer oni prosto, zbog malog broja konzumenata, nisu komercijalni. Posledica bi, naravno, bila njihovo gašenje, mada oni za Suboticu, odnosno njene manjinske zajednice imaju veliki značaj – kaže Bedalov.

Zakon predviđa da se lokalni mediji ubuduće mogu budžetski finansirati isključivo preko projekata, a takvo finansiranje usmereno je samo na specijalizovane programe, a ne na osnovnu i svakodnevnu delatnost javnog informisanja.

– To bi značilo da bi lokalni mediji ipak dobijali sredstva iz budžeta samo na drugi način. Pri tome, ukoliko se sprovede privatizacija, novac bi se davao privatnim vlasnicima. Zastupnici Nacrta zakona kažu da se privatizacija medija mora po svaku cenu obaviti, kako bismo se približili evropskim standardima. Evropa, međutim, poznaje i dozvoljava lokalne medije koje finansiraju lokalne samouprave – kaže Toni Bedalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari