Privatna farmaceutska Kompanija zakupila novopazarske apoteke 1foto (N.Kočović): Druga gradska apoteka

Četiri apoteke Apotekarske ustanove Novi Pazar biće date pod zakup u narednih 15 godina kompaniji “Dr. Max” koja je dostavila najbolju ponudu na oglas lokalne samouprave.

Taj poznati lanac apoteka ponudio je da na ime mesečnog zakupa plaća 13.013 evra, što je znatno više od kompanije “Benu” koja je dostavila ponudu od 9.010 evra.

Grad Novi Pazar sredinom januara ponudio je pod zakup dve apoteke u Ulici 28. novembra, ukupne neto površine oko 225 kvadrata, apoteku u Dečijem dispanzeru od skoro 200 kvadrata i apoteku u sklopu Doma zdravlja u Ulici generala Živkovića pvoršine 170 kvadranih metara.

Traženi najmanji ukupni iznos mesečne kirije za sve četiri apoteke bio je 7.309,32 evra.

Ugovor o zakupu može biti menjan na svakih pet godina u delu o iznosu zakupnine, ali i drugim unapred dogovorenim stavkama, dok će “Dr. Max” odmah u startu morati da plati kiriju za tri godine unapred.

Ta kompanija prihvatila je obavezu da zaposli na neodređeno vreme 22 radnika koji i sada imaju takve ugovore sa Apotekarskom ustanovom i to pet magistara farmacije, 14 farmaceutskih tehničara i tri administrativna radnika.

Privatna farmaceutska Kompanija zakupila novopazarske apoteke 2
Foto: N. Kočović

“Građanima Novog Pazara ćemo ponuditi dobru dostupnost lekova, kvalitetne proizvode i povoljne cene. Zadržaćemo zaposlene, svi će dobiti konkurentne uslove, zarade na račun, privatno zdravstveno osiguranje, bonuse i sve što ide uz njihov radni doprinos”, poručio je Boris Popovski, direktor za akvizicije “Dr. Maxa”.

Član Gradskog veća Novog Pazara Fevzija Murić izjavio je da je davanjem apoteka pod zakup “rešena agonija Apotekarske ustanove” koja je “zbog nemogućnosti da se snađe na tržištu mesečno gubila između dva i dva i po miliona dinara”.

“Zaštitili smo radna mesta zaposlenih i svih 22 radnika, koji su ranije pristali, će preći u ‘Dr. Max’. Nakon objavljivanja javnog poziva još dvoje je izrazilo želju da pređe i razgovaraćemo sa zakupcem da uvrsti i njih. Jedna zaposlena nije pristala da pređe da radi kod zakupca”, rekao je Murić.

On je poručio da će lokalna samouprava u roku od 30 dana isplatiti sva dugovanja prema radnicima Apotekarske ustanove, kao i da će Skupština Novog Pazara, kao osnivač, odlučiti o njenoj daljoj sudbini.

Radnice Apotekarske ustanove potpisale su krajem septembra opomenu pred utuženje zbog kašnjenja u isplati sedam plata, ali je većina njih od toga odustala nakon što im je deo zarada isplaćen.

One su optužile rukovodstvo te ustanove za lošu organizaciju rada zbog čega su im apoteke poluprazne, a prome slab. Tvrdile su da se “organizovano radi da se ta ustanova upropasti”.

Direktorka Sanela Prenča demantovala je njihove navode, tvrdeći da apoteke trenutno zarađuju tek trećinu novca neophodnog za isplatu zarada.

Apotekarska ustanova Novi Pazar, kao samostalna ustanova, formirana je u februaru pretprošle godine izdvajanjem iz Doma zdravlja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari