Priznanje koje ruši zajednički front odbrane Belivukove grupe 1Foto: printcreen youtube rtv pink hit tvit

I pored toga što još uvek formalno nije otvoren glavni pretres suđenje grupi Veljka Belivuka već popunjava naslovne strane.

Kako su brojni mediji izvestili, tokom pripremnog ročišta jedan od okrviljenih Srđan Lalić je pred sudom naveo da priznaje krivicu. Lalić je okrivljen za svih pet teških ubistava koja se grupi stavlja na teret.

Lalić je bio blizak saradnik vođa grupe Veljka Belvuka i Marka Miljkovića, a pojavljuje se i na jednoj od fotografija koje su javno objavljene na kojoj zajedno sa Belivukom pozira iznad tela jedne od njihovih žrtava.

Kako za Danas kaže advokat Viktor Gostiljac, priznanje okrivljenih uvek ide na ruku tužilaštvu kojem je na taj način olakšan posao dokazivanja navoda optužnice.

– Priznanje dovodi u bolju poziciju tužilaštvo, dok istovremeno pogoršava poziciju odbrane. To se pogotovo odnosi na okrivljene koje osoba koja priznaje izvršenje krivičnog dela obuhvati u svom iskazu. U svakom slučaju, ovakvo priznanje ruši jedinstveni front odbrane, ako je takav postojao, kaže Gostiljac.

Pravni status Srđana Lalića se još uvek ne zna i nije poznato da li će imati status svedoka saradnika. Podsetimo, već dva člana grupe imaju ovaj status i njihovi iskazi se navode u optužnici. Gostiljac ističe da mnogo toga zavisi od kvaliteta Lalićevog iskaza, napominjući da će ono biti cenjeno u odnosu prema drugim dokazima.

– On kao okrivljeni ima pravo da iznosi odbranu na bilo koji način na koji smatra primerenim. S tim u vezi, on može da prizna krivicu ali i odbije da je detaljno obrazloži u iskazu. U samom iskazu može da ide onoliko široko ili usko koliko to želi i sud će sve to ceniti prilikom odmerivanja visine kazne. Posebno se cene priznanja u kojima se otkrivaju detalji koji do tada nisu bili poznati tužilaštvu, ističe Gostiljac.

Pored pet teških ubistava, grupa Veljka Belivuka se tereti i za niz drugih krivičnih dela, a u planu je i proširenje optužnice za još dva ubistva. Najveći deo grupe uhapšen je u februaru prošle godine u velikoj policijskoj akciji. Optužnica je podignuta u avgustu, a i pored toga pripremeno ročište je tek nedavno počelo pred većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu.

Razlog je što je prva predsednica sudskog veća mesecima bila na bolovanju, pa je pripremno ročište zakazano tek pošto je predsednik suda predmet dodelio drugom veću.

U međuvremenu, mediji su objavljivali delove iskaza Belivuka i Miljkovića u kojima su govorili o vezama sa najvišim predstavnicima vlasti, uključujući i neposredne kontakte sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom.

Belivuka i Miljkovića je najpre zastupao advokat Dejan Lazarević, ali je i on nedavno uhapšen zbog sumnje da je bio deo kriminalne grupe svog drugog klijenta Darka Šarića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari