hapsenje Velja Nevolja Veljko BelivukFoto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Veljko Belivuk, šef kriminalne grupe osumnjičen za više brutalnih likvidacija, na saslušanju u tužilaštvu pre dve nedelje negirao je da je ubica, ali je govorio o svom navodnom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i drugim ljudima iz vrha Srpske napredne stranke.

Kako je ispričao, Vučić i njegovi saradnici tražili su mu više usluga – da kontroliše da se na Partizanovim tribinama ne skandira protiv predsednika, da zastrašuje one koji su organizovali proteste protiv vlasti, obezbedi mir na Paradi ponosa, ali i da utiče na taksiste da otkažu proteste protiv aplikacije za prevoz „CarGo“, piše u transkriptu Belivukovog saslušanja do kojeg je došao KRIK.

Početkom avgusta očekuje se da Tužilaštvo za organizovani kriminal podigne optužnicu protiv Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, vođe huligansko-kriminalne grupe „Principi“ koja je radila u okviru crnogorskog kavačkog klana.

Belivuk se sumnjiči da stoji iza pet brutalnih ubistava, jednog mučenja i dilovanja droge, a fotografije obezglavljenih i iskasapljenih tela njegovih žrtva predstavnici vlasti su u više navrata objavljivali u javnosti. Belivukov klan smatra se jednim od najbrutalnijih u regionu.

Za ovu kriminalnu grupu karakteristično je i to da su godinama imali jake kontakte u državi – pre svega u policiji i politici, o čemu su KRIK i drugi mediji ranije pisali.

Novinari KRIK-a sada su došli do transkripta saslušanja Belivuka u tužilaštvu 5. jula, koje može da produbi ovu priču. On je prvo kratko ispričao da nije kriminalac već „vođa navijača“ i da nije odgovoran za ubistva, otmice i šverc droge, ali nije želeo da odgovara na pitanja tužioca o tome. Samoinicijativno je, međutim, počeo da govori o odnosima sa ljudima iz vlasti.

„Rešio sam lepo da kažem sve o mom odnosu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, Vučićevim bratom, prijateljima, kumovima i svim ostalim političarima koji su od nas tražili usluge, a sada se prave da se ne poznajemo i peru ruke od nas“, rekao je Belivuk tužiocu.

On je, tokom gotovo polusatnog saslušanja, nabrojao različite usluge koje je navodno činio za predsednika i njegove ljude i naveo imena članova SNS-a sa kojima se viđao. Rekao je da je kontakt sa predsednikom Vučićem održavao najviše preko huligana Aleksandra Vidojevića, poznatijeg kao Aca Rošavi, koji je prijatelj predsednikovog sina, ali i da se sa Vučićem navodno nekoliko puta i lično video.

Zapretio je i da će u budućnosti ispričati još detalja „ako se određeni ljudi ne opamete.“

Iako je teško proceniti šta je tačno, a šta ne od onoga što je Belivuk ispričao, pojedini detalji se poklapaju sa onim što se ranije pretpostavljalo – da je njegova grupa imala ulogu u suzbijanju protesta, kao i odnose sa ljudima iz vlasti.

U svom iskazu, međutim, Belivuk nije spomenuo sve ljude iz policije i vladajuće stranke za koje su novinari ranije otkrili da su mu bili bliski.

KRIK je pozvao predsednika Vučića za komentar, a njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević rekla nam je da on neće davati izjave o ovome dok je istraga u toku. Pozvali smo i druge koje je Belivuk spomenuo, ali niko od njih nije želeo da da komentar.

Ceo tekst pročitajte na portalu KRIK-a.

Boris Tadić izjavio je za Danas da je još od Vučićeve inauguracije jasno da režim koristi navijačke falange kao svoje paravojne jedinice.

„Nadležni tužilac bi već danas, ako ima i mrvu profesionalnog kredibiliteta, morao da inicira saslušanje predsednika Vučića na ove okolnosti, ali u silovanoj pravnoj državi važniji je hitan reizbor Zagorke Dolovac u treći mandat. U pravnoj državi, koju ćemo zajedno povratiti – sudićemo im. Svima. Crno na belo“, izjavio je Vladimir Vuletić za Danas.

„Nema organizovanog kriminala bez saradnje sa državom. To je potvrdila i ova izjava Veljka Belivuka, šefa kriminalne grupe osumnjičenog za više brutalnih likvidacija, koju je objavio Krik”, kaže za Danas Milan Veruović, bivši telohranitelj ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Iskaz Belivuka je samo potvrda onoga o čemu se ranije pisalo i govorilo – da su Belivuk i njegova grupa bili integralni deo vladajućeg režima u Srbiji sa jasno definisanom ulogom da odrađuju prljave poslove za vlast, istakao je za Danas Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke komentarišući nove detalje sa saslušanja vođe navijačko-kriminalne grupe.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

„Lepo je da se vidi odakle vetar duva i čiji je Belivuk bio izvršilac“, napisala je Vladanka Malović, šefica informativne službe Srpske napredne stranke i članica Predsedništva SNS reagujući na navode iz iskaza Veljka Belivuka, uhapšenog šefa kriminalne grupe o tome da mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio „razne usluge“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je danas da se ikada video, sastajao ili na bilo koji način razgovarao sa članovima kriminalne grupe Veljka Belivuka i da je spreman da o tome govori pred svim nadležnim organima ili čak i javno da se podvrgne poligrafu.

Novinarka KRIK-a Milica Vojinović izjavila je za N1 da iskaz osumnjičenog vođe kriminalnog klana Veljka Belivuka ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali da se neke stvari o kojima je govorio poklapaju sa ranijim saznanjima tog istraživačkog portala.

Reakcije:

Vučić: Nikada se nisam video sa Belivukom niti komunicirao sa njim

Tadić: Vučić još na inauguraciji koristio navijačke falange

Vladimir Vuletić: Tužilac da inicira saslušanje Vučića

Veruović: Organizovani kriminal do sada nije dosezao do predsednika države

Malović: Lepo je da se vidi odakle vetar duva i čiji je Belivuk izvršilac

Lutovac: Belivukov klan je očigledno stvorio Aleksandar Vučić

Vučević: Dovođenje u vezu Belivuka i Vučića ne zavređuje ništa osim gađenja

Aleksić: Poligrafski ispitati Vučića, Brnabić i Vulina

DS: Vučič je šef mafije u Srbiji, podela je samo na one koji su za ili protiv kriminala

Glišić povodom pisanja KRIK-a: Da nisam predsednikov saradnik, ne bi me ni spomenuli

Krešimir Macan: Vučić koristi tehnike krizne komunikacije

CarGo: Izjava Belivuka velika obmana

Živković: Vučić već pregovara sa Belivukovim čaušima u Vladi

Grbović: Dobro da se raspetlja veza između kriminala i vlasti

Ponoš: Ne može Vučić da opere ruke i da samo Belivuku budu krvave

Božo Prelević: Tužilac da proveri sve navode Veljka Belivuka

Ministarka Gojković o Belivukovom svedočenju: Cilj je pokušaj kriminalizacije Vučića

Ministar Stefanović o Belivuku: Pojedini mediji i moćnici koriste laži za obračun s Vučićem

Mali: Vučić nije samo pravi, već i jedini koji može da se odupre sprezi bande ubica, političara i tajkuna

Skupština slobodne Srbije zahteva da se Vučić razreši funkcije

Brnabić: I Belivuk postaje kredibilan izvor za tajkunsku opoziciju

Ministarka pravde: Tekst koji je objavio KRIK nezabeležen napad na Aleksandra Vučića

Tončev osudio optužbe na račun predsednika Srbije

Đukanović: Dobar deo policije radio za bandu Belivuka, Stefanović treba da “ide u zatvor” ako je bio pokrovitelj kriminalaca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari