Produžen pritvor bivšim vođama OVK - Veseljiju, Krasnićiju i Seljimiju 1Foto: EPA PHOTO EPA/FEHIM DEMIR/FD-cl / Arhiva

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu produžio je pritvor bivšim vođama OVK – Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koji su zajedno sa Hašimom Tačijem optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Kako je navedeno na sajtu ovog haškog suda, u skladu sa nalogom kosovskoj policiji, koji je izdao 8. oktobra, kao i kasnijih podnesaka policije Kosova i strana u postupku, sudija za prethodni postupak u predmetu Tači i drugi naložio je produženje pritvora za Veseljija, Krasnićija i Seljimija.

Tačiju je pritvor produžen prošle sedmice.

Podsetimo, nekadašnje vođe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

U optužnici se ističe da su žrtve mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

Statusna konferencija u predmetu protiv njih četvorice zakazana za sredu, 15. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari