Profesori Šeste gimnazije odustali od štrajka glađu 1Foto: Wikipedia

Jubilej Šeste beogradske gimnazije danas nije obeležen svečanom akademijom, ali ni početkom štrajka glađu tri profesora ove srednje škole, koji je ranije bio najavljen za 28. oktobar.

Članovi sindikata Šeste gimnazije, njih dvadesetak, protestuju već 150 dana, držeći skraćene časove na 30 minuta.
Oni traže smenu direktora škole Radisava Milića, za koga tvrde da je u više navrata kršio zakon dok Milić smatra da se radi o nekoliko ljudi koji već duže vreme sabotiraju rad u školi i pokušavaju da svoje lične ambicije proguraju kroz mala vrata.

– Štrajk je počeo 31. maja i traje i dalje. U međuvremenu se u rešavanje problema uključila Agencija za mirno rešavanje radnih sporova pa su trojica kolega odustala od štrajka glađu koji je trebalo da počne danas, na dan kada je pre 90 godina osnovana Šesta gimnazija. Inspektor za rad je nedavno posetio školu i utvrdio da se štrajk odvija u skladu sa zakonom i naložio direktoru da ne ugrožava štrajkačka prava zaposlenih, ali je, imajući u vidu da štrajk ne može da traje unedogled, naložio i sindikatu da se još jednom obrati Ministarstvu prosvete radi posredovanja u rešavanju problema. Sindikat Šeste gimnazije nije dobio odgovor Ministarstva – kaže Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija čiji su članovi profesori koji štrajkuju.

On dodaje da o ovog momenta direktor nije odbijao štrajkačima deo od plate na šta po zakonu ima pravo.

Upitan o očekivanjima od Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, Markov kaže da nije optimista jer se obe strane, i članovi sindikata Šeste gimnazije i direktor škole, čvrsto drže svojih uverenja.

– Kolege iz sindikata kažu da nisu spremne da odustanu od svog zahteva za smenu direktora, a jedini kompromis na koji bi pristali je da on sam podnese ostavku. Ne vidim kako će se pronaći rešenje. Ministarstvo prosvete je upoznato sa svim kršenjem zakona, ali nijednog trenutka nije reagovalo i pitam se kuda to vodi – ističe Markov.
Forum beogradskih gimnazija (FBG) ranije danas se oglasio saopštenjem u kojem je pitao ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović i direktora Radisava Milića da li se stide Šeste ili ih je veća sramota zbog poteza koje (ni)su povlačeli prethodnih meseci pa su se zbog toga odlučili da ne obeleže jubilej škole.

„Šesta beogradska gimnazija napunila je danas 90 godina bez uobičajena proslave, zvanica i profesora koji bi uveličali ovaj značajan jubilej. Prazna zgrada na veliki jubilej predstavlja veliku sramotu pre svega za one koji rukovode ovom školom, zatim za one koji rukovode prosvetom, ali i svih zaposlenih koji su sebi dozvolili da jedan čovek stane na put obeležavanju ovako važnog jubileja bez ijedne inicijative da se nešto u tom smislu promeni“ naveo je FBG u saopštenju.

– Naravno da će Šesta obeležiti svoj jubilej. Pripreme za svečanu akademiju su u toku i čim dobijemo termin odgovarajuće sale za proslavu obavestićemo javnost. Veliki broj kolega i učenika protekle dve-tri nedelje je bio na ekskurzijama i odsutan, pa smo odlučili da to bude sredinom novembra. Ne znam otkada se FBG bavi i analizom organizacije učeničkih priredbi i jubileja. Mislim da je umesnije da se posvete sindikalnom radu – rekao je za Danas direktor Milić.

On nije odgovorio na naše pitanje šta očekuje od posredovanja Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari