Proglašena četvrta lista za izbore za Bosansko nacionalno veće 1foto (BOSS) : RIK proglasenje liste „Savez za Sandžak i dobre Bošnjane“

Republička izborna komisija (RIK), proglasila je listu „Savez za Sandžak i dobre Bošnjake – Admir Muratović“ za izbore za Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

To je četvrta proglašena lista, koja konkuriše za većnička mesta u novom sazivu nacionalnog saveta Bošnjaka.

Lista nije „puna“, umesto 35, na njoj se nalazi 29 kandidata, čija kandidatura je podržana sa 1.324 potpisa.

Iza ove liste stala je stranka u nastajanju Bošnjačko-srpski savez (BOSS) iz Prijepolja, oko koje su okupljeni bivši visoki funkcioneri Stranke pravde i pomirenja (SPP), Admir Muratović, nosilac liste, Samir tandir, nekadašnji narodni poslanik i predsednik inicijativnog odbora BOSS, i simpatizeri te partije.

Nakon proglašenja liste, Tandir je odmah na svom Fejsbuk profilu objavio tu informaciju i ocenio da BNV mora da pripada svim Bošnjacima „a ne da bude partijski plen“ i da novo rukovodstvo te nacionalne institucije „moža da iskoristi ovaj istorijski trenutak, kada se na čelu države nalazi Aleksandar Vučić, koji mora biti brana svakoj vrsti ekstremizma i radikalizma i pojavi tzv.albanizacije, čiji je cilj uništavanje bošnjačkog identiteta i podizanje tenzija“.

Proglašavanje te liste početak je razmene optužbi između pretendenata na mesta u bošnjačkom nacionalnom savetu.

Odmah se oglasila SPP i optužila Muratovićevu listu da je potpise podrške prikupila „falsifikovanjem baze podataka SPP iz Prijepolja, uz pomoć Samira Tandira“.

SPP tvrdi da je ta lista „klasična podvala, jer nosilac liste i potpredsednik BOSS Muratović, nije mogao da skupi potpise u Novom Pazaru, svom rodnom gradu, kao ni u Tutinu“.

U borbi za osvajanje BNV, nalaze se tri velike bošnjačke partije i jedna koja tek treba da nastane. Očekuje se i peta lista iza koje stoji Bašnjački demokratski savez Sandžaka (BDSS) i njen lider Esad Džudžo, bivši predsednik BNV.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari