Proslava Hanuke prvi put u Beogradu 1

Proslava praznika Hanuka upriličena je u jevrejskom centru „Habad Srbija“ uz tradicionalno paljenje sveća na simboličnom jevrejskom svećnjaku Menori, u prisustvu ambasadorke Izraela Alone Fišer Kam, predstavnika Jevrejske opštine Beograd i brojnih gostiju.

Na taj način po prvi put u Srbiji i Beogradu, jedan od najradosnijih jevrejskih praznika je proslavljen kao i u svim velikim gradovima sveta.

Rabin „Habad Centra “ Jehošua Kaminecki obratio se okupljenima, poželevši im srećan praznik.

– Želimo da sa našim sugrađanima proslavimo praznik koji ima veliku vrednost u srcima Jevreja. U svim velikim gradovima širom sveta, Jevreji sa svojim porodicama i prijateljima obeležavaju Hanuku na trgovima i ulicama. Na ovaj način se međusobno upoznajemo i postajemo bliži – kazao je rabin.

Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer Kam rekla je da u ovom trenutku, širom sveta, milioni Jevreja pale sveće povodom ovog praznika, a da ih u njenoj državi milioni Jevreja pale zahvaljujući Bogu na čudu što ih je sačuvao zajedno hiljadama godina daleko od domovine odakle su bili proganjani.

Proslava Hanuke prvi put u Beogradu 2

– U velikom delu tog izganstva, svetlost Hanuka svećica je bila jedina nada u bolju budućnost. Danas Jevreji žive u drugačijem okruženju zahvaljujući opstanku države Izrael. Za nas je uređena i demokratska jevrejska država najveće čudo. Zahvalna sam što imam čast da zapalim sveću u ime Izraela. Palimo sveće da bi sebe podsetili da treba da budemo složni kao ostale države. Na ovaj praznik ne želimo samo da nas nada i čudo prate gde god da krenemo, već i da mi sa naše strane doprinesemo sigurnijem i boljem svetu. Slavlje Hanuka praznika u vreme Novogodišnjih i Božićnih praznika je simbol religije, tolerancije i međusobnog razumevanja. To je bitna poruka koju šaljemo danas, odavde iz Beograda. Dozvolite mi da Vam poželim srećan Hanuka praznik i srećnu Novu godinu i da zapalim ovu sveću za mir u Izraelu i Srbiji i za prijateljstvo između naših zemalja – navela je Fišer Kam.

Radosnu atmosferu je upotpunio trubački orkestar Boška Krdžavca, koji je izveo tradicionalne jevrejske pesme kao što su Maoz Tzur ili Hanerot halalu u specifičnom aranžmanu, a nakon paljenja sveća, proslava se nastavila koktelom u „Habad Centru“, gde je poslužena hrana koja se tradicionalno služi za Hanuku.

Osmodnevna proslava Hanuke, jednog od najradosnijih jevrejskih praznika, počela je 24. decembra.

Praznik svetlosti i slobode

Jevreji širom sveta obeležavaju praznik svetlosti i slobode u znak sećanja na pobedonosni ustanak iz 164. godine pre nove ere, kada su nakon trogodišnjih borbi protiv snaga helenističkog vođe Antioha IV uspeli da povrate i ponovo osveštaju jerusalimski Hram. Običaj paljenja tri sveće na osmokrakom svećnjaku Menori podseća na čudo koje se dogodilo, kada je po ulasku vođe ustanka Jude Makabejca u Hram, ulje za sveće kojeg je bilo za samo jedan dan, potrajalo čitavih osam. Jevreji svakog od osam dana koliko se proslavlja Hanuka pale po jednu sveću kako bi odali počast ovom događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari