Proslavljen Dan mladosti u Beogradu (FOTO) 1Foto: J. T.

Venci i buketi cveća, crvene komunističke i zastave bivše države u rukama, plave pionirske kape na glavama i crvene marame oživele su danas nostalgiju i sećanja na prošla vremena.

Udruženja Jugoslovena iz raznih krajeva šest bivših država i poklonici lika i ideja Josipa Broza Tita stigli su povodom obeležavanja Dana mladosti u Kuću cveća. Stotine posetilaca pristiglo je rano ujutru, još pre otvaranja kapije Mauzoleja.

Kuću cveća, mesto gde je sahranjen doživotni predsednik bivše države i Muzej Jugoslavije obišlo je par stotina posetilaca koji su juče, na dan proslave njegovog rođendana, oživeli duh bratstva i jedinstva u Beogradu.

Iako ni Tita, a ni Jugoslavije više nema i juče se zapevalo, društvo Jugoslovena iz Vareša kod Sarajeva bilo je najbrojnije, obišli su Titov grob, a zatim pored njegove biste zapevali partizanske pesme. Trčana je i štafeta, skromno, za razliku od one iz vremena kad je Tito bio živ, oko Muzeja.

Hamdija Dizdarević došla je iz Novog Pazara. Ističe da je ceo život komunista i da na ovaj praznik oseća ponos i žal.

– Već dvadeset godina dolazim na Titov grob na Dan mladosti, ceo život sam komunista i partizanka. Mi u Pazaru imamo svoje udruženje, i trudimo da očuvamo ideju komunizma i poštovanje Titovog lika, jer se tada najbolje živelo, ideja bratstva i jedinstva i dalje traje, naglašava Dizdarević za Danas.

Nekada uz taktove pesme „Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade dece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsednika SFRJ, sada uz istu parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš“ obilaze njegov grob i rodno mesto prisećajući se nekadašnje države.

– Imam 10 godina i verovatno sam najmlađi pionir ovde. Sa porodicom sam došao iz Bijeljine, ističe Ibrahim koji ponosno nosi pionirska obeležja.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su verovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svetskom ratu koristio lažne dokumente. Teoretičari zavere tvrde da su zapravo ovaj dan kao praznik njegovog rođenja proračunali meteorolozi, nakon istraživanja kog dana u maju najređe pada kiša.

Joška Broz: Umanjuje se Titov značaj

„Danas se svi trude da umanje značaj ovog dana i samog Tita, znate Dan mladosti se slavi u preko 60 mesta širom bivše Jugoslavije, ja ne mogu da stignem svuda gde me ljudi pozovu. Niko iz vlasti neće da kaže koliko ljudi, i što je bitno dosta mladih, obiđe Titov grob. Desetine autobusa je već stiglo, a stizaće iz cele bivše države“, naglašava za Danas Josip Joška Broz, unuk doživotnog predsednika Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari