Prošle godine 201 naučnik iz Srbije na usavršavanju u SAD 1Photo: Pixabay/StartupStockPhotos

Broj naučnika iz Srbije u SAD se iz godine u godinu povećava, tako je tokom prošle akademske godine bio za 19 odsto veći nego pre pet godina.

To pokazuju podaci platforme Erudera.com, koja se bavi istraživanjem podataka o obrazovanju.

Tokom akademske 2019/2020. u SAD se 201 naučnik iz Srbije usavrašavao na nekom od američkih univerziteta, pet godina pre toga bilo ih je 169.

Broj naučnika iz naše zemlje je u SAD varirao poslednjih sedam godina između 167 i 201, što je manje nego iz Mađarske i Rumunije, odakle ih je prošle godine bilo 251, odnosno 238. Broj onih koji se usavršavaju u SAD iz Bugarske bio je 129, Severne Makedonije 29, dok je iz Crne Gode te godine na studije u SAD otišlo devetoro naučnika.

U SAD je prošle godine bilo 123.508 međunarodnih studenata/naučnika, a gotovo polovina njih je iz Indije i Kine, zatim Južne Koreje, Brazila, Kanade, Nemačke. Najviše stranih naučnika odlazilo je da se usavršava na Harvardu, gotovo 5.000 njih, potom slede Stenford, Univerzitet u Kaliforniji, Kolumbija i Berkli.

Tokom protekle akademske godine više od trećine stranih naučnika u SAD specijalizovalo se za fiziku i prirodne nauke, potom inžinjerstvo, 14 odsto biralo je medicinu, dok se 6,5 odsto njih usavršavalo u oblasti matematike i programiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari